ZEJDA, P. Návrh silových a datových rozvodů novostavby rodinného domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Bátora, Branislav

Bakalářská práce pana Zejdy se zabývá návrhem a tvorbou projektové dokumentace silových a datových rozvodů. Cílem bylo zpracovat projektovou dokumentaci pro novostavbu rodinného domu na úrovní dokumentace pro realizaci stavby. Práce svým obsahem splňuje body zadání a je přehledně členěna do kapitol s logickou návazností. V teoretické části autor popisuje požadavky na projektovou dokumentaci včetně analýzy rizik dle normy ČSN EN 62 305 ed.2. Praktická část obsahuje samotnou projektovou dokumentaci, které zpracování je na vysoké úrovní až na několik nepřesností a chyb, z nichž uvedu například: - odkazování se na již neplatné normy (ČSN 33 2130 ed.2, ČSN EN 50174-2, ČSN EN 50131-1), - rozpočet neobsahuje krycí list, - nesrovnalost technické zprávy s PD (jistič před elektroměrem), - není zdokumentován návrh osvětlení, - projekt neobsahuje návrh konkrétních SPD prvků pro slaboproudé obvody Formální a jazykovou úroveň snižuje nižší kvalita některých použitých obrázků, převzatých tabulek, drobné chyby a špatná čitelnost výkresové dokumentace z důvodu nevhodně zvolené velikosti textu. Použitá literatura a její rozsah je odpovídající a použité zdroje jsou v textu řádně citovány. Práce nepřináší nové poznatky, ale představuje praktickou ukázku normativních postupů při řešení konkrétního návrhu silových a datových rozvodů s komentářem a odkazem na platnou legislativu. Práce má hlavně praktické využití a vzhledem na zadání, se očekává její uplatnění v procesu realizace elektroinstalace konkrétní stavby. Student postup své práce konzultoval méně pravidelně se svým vedoucím a během zpracování prokázal dobrou orientaci v problematice. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm B (82 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Janík, Daniel

Předložená bakalářská práce pana Pavla Zejdy se zabývá návrhem silových a datových rozvodů v novostavbě rodinného domu v rozsahu realizační dokumentace spolu s analýzou rizik a studií možností využití systémové instalace. Práce popisuje požadavky norem a vyhlášek na tvorbu projektové dokumentace a celý systém elektrické instalace v rezidenčním objektu od elektrické přípojky až po jednotlivé okruhy. Práce je rozdělena do sedmi kapitol, které na sebe až na výjimku navazují. Kapitoly 4 a 5, které se věnují systémům ochrany proti blesku a přepětí jsou tematicky promíchané, některé záležitosti jedné kapitoly se řeší ve druhé a naopak. Úvod by měl být i jakýsi vhled do dané problematiky a ne jen prostým výpisem, co se v práci řeší. Práce obsahuje řadu drobných odborných nepřesností. V podkapitole 1.2.3 je odkazováno na tabulku, která se v práci nenachází. Na všechny tabulky a obrázky v práci by mělo být odkazováno v textu. Práce nepřináší nové poznatky, ale tvoří ucelený přehled požadavků na elektrické instalace v rezidenčních objektech. Rozsah použité literatury je dostatečný a odpovídá potřebám práce. Praktická část práce je kvalitně zpracovaná a je na dobré úrovni. Z výkresové dokumentace je patrné, že jí student věnoval dostatečné množství času. Drobné výhrady mám k světelným obvodům – k propojení dvou spínačů řazení 6+6 v 1PP nestačí jeden kabel CYKY-O 3x1,5. Podle striktního výkladu normy lze za jeden vývod považovat pouze jednoduchou nebo dvojitou zásuvku, norma nezná zásuvky ve vícenásobných rámečcích, ale samozřejmě záleží na charakteru a odběru plánovaných připojovaných zařízení. V případě, že je v objektu použit systém EZS je vhodnější nepoužívat autonomní požární čidlo ale integrovat ho se všemi funkcemi (záložní napájení, výstup na sirénu a GSM) do použitého systému. Po formální stránce snižují úroveň práce drobné překlepy, nedokončené věty, kde chybí některé větné členy nebo věty, které nedávají smysl. V některých částech práce je používána nesprávně 1. osoba množného čísla. Obrázky 3 a 9 by bylo vhodnější transformovat na tabulku a tak je i popsat, podobně tabulky 1, 2, 3, 4, 5, 6 by bylo vhodnější vytvořit vlastní a nepřebírat je jako obrázek z původní literatury ve snížené kvalitě. I přes výše uvedené výtky je práce na dobré úrovni, svědčí o bakalářských schopnostech studenta, splňuje zadání ve všech bodech a doporučuji ji k obhajobě s hodnocením B 80 b.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 142360