SIROTSIN, A. Návrh měřicího a záznamového systému pro 100 kV AC/DC KIT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Krbal, Michal

Student Aliaksandr Sirotsin se ve své bakalářské práci nejprve zaměřil na návrh měřicího systému založeném na zpracování již získaných hodnot systémem Haefely DMI551. Nicméně se ukázalo, že měřicí systém DMI551 je SW blokován, a proto bylo přistoupeno k realizaci vlastního měřiče, včetně záznamu dat. Student ve své práci provedl návrh celého systému – potřebný teoretický rozbor, návrh schémat, návrh DPS, uspořádání v boxu. Následně realizaci samotného měřiče zajistil vedoucí BP. Dále se student zaměřil na tvorbu kódu pro mikropočítač pro komunikační grafické rozhraní měřiče, systém zápisu hodnot a především realizoval kalibraci výstupních hodnot měřiče v laboratorních podmínkách. Student svou práci i jednotlivé části vypracoval samostatně podle zadání. Ze strany studenta bylo odvedeno mnoho práce, možná až nestandardně na BP. Nicméně samostatnost studenta při vypracování byla až do té míry, že prakticky nevyužil nabízených konzultací s výjimkou prezentace dílčích výsledků práce a konzultací na konce semestru, a to až po urgenci ze strany vedoucího práce. Toto se odrazilo v kvalitě odevzdané práce, kterou jsem nemohl jako její vedoucí během semestru korigovat a viděl jsem ji poprvé až po odevzdání. V práci se objevují občasné překlepy a časté gramatické chyby – shoda přísudku s podmětem, špatné skloňování atd. V práci jsou také stylistické nedostatky a formální nedostatky při psaní odborného textu. Časté jsou i technické nepřesnosti – např. napájecí systém KIT, kterým je VN laboratoř ve VTPPL vybavena, je pouze ve 100 kV AC / 140 kV DC verzi, nikoliv v uváděné 300/400 kV. Často jsou používané nesrozumitelné, netechnické výrazy. V zakreslených schématech často chybí popisy všech potřebných komponentů a také popis principu jejich funkce není kompletní. Mezi číselnou hodnotou a jednotkou nebývá uváděna mezera. Číselné hodnoty a jednotka nejsou vždy na stejném řádku. Pozice obrázků neodpovídá pozici odkazů v textu, což značně ztěžuje orientaci v práci. Například odkazovaný Obrázek 2.10 v Kapitole 2.2.3 na str. 46 je umístěn až na str. 49, atd. Práce je z pohledu splnění zadání kompletní, vše uvedené je citováno v souladu s citační politikou. Práci proto doporučuji k obhajobě u SZZ. Nicméně kvůli výše uvedeným nedostatkům jsem nucen snížit bodové hodnocení na 70 bodů „C“.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Pelikán, Luděk

Bakalářská práce Aliaksandra Sirotsina se zabývá návrhem přístroje pro měření střídavého i stejnosměrného napěťového signálu včetně měření jeho kvality. Práce je dělena na dvě kapitoly, přičemž v první kapitole student velmi stručně popisuje systém stavebnice KIT, pro který je přístroj vyvíjen. V další části je uvedena teorie měřicích přístrojů včetně popisu funkce v nich používaných prvků. V popisu praktické části je popsán návrh přístroje včetně tvorby simulací pro různé části obvodu a provedení kalibrace. Z textu lze vypozorovat, že díky odvedené práci vznikl komplexní a použitelný měřicí přístroj pro laboratoř velmi vysokého napětí. Kvalitě práce ubírá zpracování dokumentu, kde se vyskytuje velmi mnoho gramatických, stylistických i formálních chyb, překlepů a netechnických výrazů. Některé psané věty pak nedávají smysl. Také některé obrázky jsou umístěné příliš daleko od jejich popisu a obrázky 2.8 a 2.9 mají chybný popisek. V textu se pak čtenáři velmi těžko orientuje, nebo nedokáže pochopit některá tvrzení. Z textu také není patrné, jestli se podařilo vytvořit obvod pro měření vyšších harmonických. I přes výše uvedené nedostatky vnímám práci jako přínosnou a hodnotím ji 75 body.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 142375