MICHALICA, J. Studie alternativního konce jaderného palivového cyklu v ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Šťastný, Ondřej

Student se své bakalářské práci zabýval problematikou konce jaderného palivového cyklu. Popsal základní aspekty radioaktivních odpadů a vyhořelého jaderného paliva. Následně se zaměřil na jednotlivé fáze nakládání s vyhořelým jaderným palivem – od skladování v bazénech či v meziskladech až po jeho uložení v hlubinném úložišti, což je všeobecně uznávaný konzervativní způsob uzavření jaderného palivového cyklu. V této souvislosti popsal základní parametry projektu hlubinného úložiště v ČR a několik nejvýznamnějších mezinárodních projektů v této oblasti. Dále studoval základní metody přepracování vyhořelého jaderného paliva a typy jaderných paliv vyrobených ze získaného uranu a plutonia. Rovněž uvedl několik nejvýznamnějších přepracovacích závodů. Na závěr provedl ekonomické porovnání aktuálně uvažované varianty, tj. přímého uložení vyhořelého jaderného paliva v hlubinném úložišti, s alternativní variantou, tedy přepracováním a následným uložením vysoce radioaktivních odpadů v přípovrchovém úložišti. Dle mého názoru zpracoval student bakalářskou práci kvalitně, přičemž použil širokou paletu zdrojů včetně cizojazyčných. Práci se věnoval průběžně a pravidelně jsme se setkávali za účelem konzultací, většinou on-line formou. Výsledná práce má přehlednou strukturu a obsahuje minimum chyb. Nicméně závěrečné pasáže popisující samotné ekonomické porovnání obou variant by zasloužily srozumitelnější a detailnější popis; v použitých formulacích se čtenář snadno ztratí. Závěrem lze konstatovat, že s ohledem na v současnosti připravovaný projekt hlubinného úložiště v ČR se jedná o velice zajímavou studii. Skutečnost, že se student výsledky svých výpočtů – i přes přijatá zjednodušení – velmi přiblížil oficiálním odhadům nákladů na výstavbu úložiště je potěšující. Práci tedy hodnotím jako zdařilou a přínosnou a doporučuji ji k obhajobě s hodnocením 95 bodů (A).

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Radil, Lukáš

Student Jaroslav Michalica zpracoval bakalářskou práci na téma konce cyklu jaderného paliva. Práce má celkem 55 stran a je členěna do 5 hlavních kapitol. Koncept práce je spíše rešeršního charakteru, kde hlavní části je studium konce cyklu jaderného paliva. Věnuje se zejména ekonomickými možnostmi – přepracování a uložení do trvalého úložiště jaderného paliva. Zejména kapitola 3 je obsahově zajímavá a ukazuje principy zpracování vyhořelého jaderného paliva do formátu znovupoužitelných paliv. Ocenil bych možná detailnější zpracování, které by obsahovalo více chemicko-technologických postupů přepracování, včetně chemického popisu. I vzhledem k palivu MOX, které je uvažováno pro nové reaktory v ČR. Jeho přínosy, negativa, mechanické a radiační odolnosti apod. Kapitola 4 se věnuje ekonomice koncem paliva. Je jasné, že zkušenosti jsou omezené a zahraniční zdroje jsou v podstatě jediné relevantní. Nicméně data jsou převzata z jediného zdroje [39] z roku 2003. Do ekonomického výpočtu není zahrnuta cena doprava a nepojistitelnosti (sic), což při kategorii nákladu nebude zanedbatelná položka. Při ekonomických propočtech je důležité pracovat také s cenami k určitému roku. Diskont tuto skutečnost částečně splňuje, ale spíše se dívá do budoucna, nikoliv do minulosti. Čtenář se trochu ztrácí v hromadě číselných údajů. Práci by prospěla nějaká sumační tabulka, ve které by byly uvedeny scénáře, náklady a celkové shrnutí. Grafické znázornění by tuto tabulku pouze doplnilo. Ačkoliv výsledky odpovídají předpokládaným nákladům uváděných v podkladech ze SÚRAO, klidně student mohl práci konzultovat se státním úřadem. Po typografické stránce má práce následující chyby: Strana 15: palivová kazeta – palivový soubor. Strana 39: Závorky kulaté v rámci jednotek. Jednotky nejsou uvedeny kurzívou. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm C.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 142382