KAŇA, J. Bilance elektřiny v typologicky lokální soustavě energetického společenství s výrobnou elektřiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Drápela, Jiří

Bakalářská práce je příspěvkem k popisu a charakterizaci energetických toků v typologicky lokální soustavě energetického společenství s výrobou elektřiny. Pro účely studia energetických toků v energetickém společenství bylo cílem práce navrhnout a validovat efektivní modely agregované neřízené spotřeby odběratele a výroby z FV výrobny pro simulaci časových profilů činných výkonů. Navržené modely spotřeby a výroby využívají pravděpodobnostního přístupu, kdy jsou prostřednictvím vhodného pravděpodobnostního rozložení modulovány základní parametry modelů. Výsledné modely jsou následně využity ve dvou demonstračních topologiích lokální soustavy energetického společenství pro zjednodušenou simulaci energetické výměny v čase. Pro zhodnocení sdílení činné energie v systému je v předávacích místech modelu soustavy emulováno fakturační měření s variantní metrikou, která odpovídá současným elektroměrům. Jednotlivé body zadání a tedy i očekávané výsledky a výstupy byly splněny. Z formálního a jazykového pohledu je práce až na drobné nedostatky, například chybějící interpunkce, na dobré úrovni. Za nevhodné lze například považovat dělení některých tabulek, což zhoršuje jejich přehlednost. Dosažené výstupy (modely) a výsledky (simulace a jejich vyhodnocení) jsou jednoznačně originální a pro studium a popis rozdělení energie v lokálních soustavách energetických společenství v konfrontaci s fakturačním měřením velmi přínosné. Ocenil bych pouze detailnější a především více příkladovou diskuzi obdržených výsledků, s vyvozením důsledků. Na druhou stranu je zřejmé, že k tomu je zapotřebí více zkušeností. Student pracoval samostatně, iniciativně, s výsledky, které poukazují na jeho logické a analytické uvažování a programovací dovednosti. Na druhou stranu bych uvítal vyšší četnost konzultací. Studentova aktivita byla v tomto ohledu nižší. Na základě všech dílčích hodnocení a komentářů doporučuji předloženou bakalářskou práci k obhajobě a hodnotím ji stupněm A/94 b.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Radil, Lukáš

Student Jiří Kaňa zpracoval bakalářskou práci na téma energetické komunity s vnořenou výrobou. Práce má celkem 74 stran a je členěna do 5 hlavních kapitol. Práce je svým rozsahem a zaměřením na energetické komunity velmi aktuální. Student velmi často pracuje s pojmy energetického společenství, což není úplně totéž jako komunita, nicméně pro technické hodnocení to není na překážku. Úvod práce formuluje legislativní požadavky, vycházející ze směrnic EU, případně českého prostředí (Energetický zákon, vyhlášky MPO apod.), které jsou zpracovány velmi dobře. Hlavní část práce se věnuje matematickému modelování spotřeby elektrické energie v komunitách s vnořenou výrobou. Princip modelování vychází z ne úplně systému bottom-up (od analýzy obsazenosti bytů lidmi a jejich přístrojovému vybavení), ale od relevantních spotřebičů v domácnosti a jejich časovému využití. Metoda má jednoznačné přednosti v tom, že informace paušalizuje na příkon spotřebičů, což vzhledem k neznámému vybavení domácností je velmi vhodné. Následná korelace s typovými diagramy dodávek (TDD) poskytuje relevantní výsledky. Stejně tak model intermitentního (FVE) zdroje je zpracován velmi dobře. Student zpracoval poměrně detailní model, včetně simulace azimutu, oblačnosti a sklonu panelů. Následně využívá modelaci k emulování energetických toků v komunitě (bytový dům vs. rodinné domy) pomocí dvou typů metriky elektroměru, včetně různé doby agregačního intervalu (1, 5, 15 minut – tabulka 9). Mám menší výtku k prezentaci dat. Jedná se o emulaci, proto udávat výsledky na 4 desetinná místa, ale poměrové ukazatele na jedno desetinné místo, je nelogické. Také by výsledkům prospělo nějaké grafické vyjádření výsledku. Ačkoliv jsem práci četl několikrát, tak přehlednost tabulek není ideální. Například tabulka 8 vs. tabulka 9 má jiné popisy („Celková s vlastní spotřebou a Celková“). V typografickém hodnocení lze nalézt prohřešky v přetocích tabulek na druhou stranu, odskoky jednotek na další řádek, v grafické části nevhodně student volil barevné schéma (jednotlivé fáze) a občas se vyskytují překlepy. Rozsah práce, technické vyjadřování a popis značně převyšují standardní práce tohoto typu. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 142388