BOCH, J. Autonomní sklad kapalin s chladicím systémem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Husák, Michal

Cílem BP pana Bocha bylo navrhnout a optimalizovat buňku inteligentního skladu tekutin pro testbed Průmyslu 4.0. Student přistoupil k řešení velmi svědomitě a zodpovědně. Projevil schopnost samostatně řešit zadané problémy a pracovat s dokumentací. Stávající koncept buňky nebyl vyhovující, a proto student přišel s elegantním a robustním řešením, které namísto tlakování nádob s kapalinou využívá peristaltická čerpadla. Student provedl průzkum trhu, a dokonce se pokusil navrhnout čerpadlo vlastní konstrukce. To sice z důvodu spolehlivosti nebylo použito, ale sloužilo pro testování konceptu před dodáním čerpadel. Student navrhl a realizoval potřebné konstrukční prvky buňky. Při práci postupoval systematicky a efektivně využíval konzultací. Dokumentace elektrických prací studenta je na velice dobré úrovni a tomu odpovídá i výsledná realizace. Posledním úkolem bylo vybavit buňku softwarem, který předvede automatickou funkci stroje. Student samostatně nastudoval normou ISA S88 pro dávkovou výrobu a pokusil se její části implementovat v prostředí výrobních agentů továrny čtvrté generace. Své řešení dokonce prezentoval na mezinárodní konferenci EEICT. Rozsah práce je odpovídající zadání stejně tak využití literárních zdrojů. Formální stránka práce je i přes drobné výjimky na dobré úrovni. Zadání práce bylo kompletně splněno a vzhledem k uvedeným skutečnostem navrhuji hodnocení 95 b / A.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Kaczmarczyk, Václav

Předložená práce popisuje návrh a realizaci vylepšení buňky testbedu Průmyslu 4.0. V úvodu práce je popsán původní stav buňky a jsou zde uvedeny její nedostatky. V rámci jednotlivých kapitol práce pak student popisuje vylepšení mechanické konstrukce, volbu nové procesní instrumentace, elektrického a programového vybavení. Celou práci protíná standard ISA-88 pro dávkové řízení, na základě kterého student správně realizuje programové řízení buňky. K práci mám několik výtek: - Student popisuje principy průmyslu 4.0, je však škoda, že vždy neuvede spojitost s testbedem - Průtok solenoidem uvádí 0,18 litrů/sekundu. Tato hodnota je převzatá, avšak není uvedeno, při jakém tlaku. Lepší by bylo otestovat a uvést průtok při nulovém přetlaku. - Rozdělení dle ISA88 by bylo vhodné provést na více jednotek, nikoli na více modulů zařízení. Pak Procesní buňka bude celá buňka, jednotkou pak každá nádoba, modulem zařízení čerpadlo + snímače, řídicími moduly jednotlivé SW moduly pro čerpadlo a snímače. Zvolené členění je dle mého názoru méně vhodné. -V kapitole popisující výběr čerpadla není explicitně uvedeno, že jednotlivá testovaná čerpadla roztáčí vždy stejný motor, čtenář se toto může pouze domnívat. - Autor občas špatně označuje předpony veličin (Kg). - Práce obsahuje větší množství gramatických chyb, iritující je zejména absence shody podmětu s přísudkem. V úvodu práce student střídavě využívá přítomný a minulý čas při popisu původního stavu buňky. I přes uvedené nedostatky jsem přesvědčen, že autor věnoval práci velké množství času, postupoval cílevědomě a systematicky a prokázal dobré schopnosti na úrovni bakaláře. Hodnotím proto známkou B – 80 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 142623