ŠÁLY, T. Ověření vlastností rotor modelu pro kluzná ložiska [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Klusáček, Stanislav

Cílem bakalářské práce bylo na rotorovém modelu pro kluzná ložiska vytvořit demonstrační úlohu umožňující simulaci diagnostických poruch točivých strojů s těmito typy ložisek. Pro úspěšné vypracování práce bylo nutné, aby se diplomant důkladně seznámil s poměrně širokou problematikou – od identifikace a projevů poruch kluzných ložisek, metod a prostředků pro zpracování signálů vibračních senzorů, nastudovat diagnostické algoritmy a v rámci realizační části práce sestavit po konzultaci s vedoucím měřicí řetězec s využitím RK4 rotor modelu od firmy Bently Nevada a naprogramovat software pro zpracování, analýzu a vizualizaci naměřených dat. Bakalářská práce navazovala na předchozí semestrální projekt. Student pracoval místy velmi usilovně, ale byly i místa, kdy pokrok nebyl plynulý. Každotýdenní domluvené konzultace probíhaly až na výjimky pravidelně, pravidelně docházel do laboratoře a snažil pracovat na obslužném software, které vytvářel v prostředí BK Connect a MATLAB. Jako vedoucí bych ocenil místy trochu větší iniciativnost a samostatnost. Studentovi se nakonec podařilo vytvořit fungující aplikaci, která vyhovuje potřebám zadání a tuto i ověřil. Proto věřím, že výsledek bakalářské práce bude možné použít například jako laboratorní demonstrační úlohu do výuky. Práce je psána ve slovenském jazyce, nejsem tedy schopen posoudit objektivně jazykovou úroveň. Prezentační a formální úprava práce je v odpovídající kvalitě, i když by v práci čitelnost některých obrázků a grafů mohla být lepší a též po vyjadřovací stránce práce mohla být malinko kvalitněji zpracována. Práci studenta bakaláře a jeho úsilí jako její vedoucí hodnotím - dle klasifikační stupnice ECTS - B / 80.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Hnidka, Jakub

Hlavným cieľom práce bolo „rozchodiť“ zakúpený rotor model Bently Nevada RK4 a spojiť ho s meracím systémom BK a software BK Connect. Vedľajším cieľom práce študenta bolo nachystať laboratórnu úlohu zameranú na meranie porúch hydraulických klzných ložísk. Práca je členená do siedmych kapitol, pričom prvé štyri obsahujú teoretický rozbor zadania a posledné tri popisujú praktické prevedenie merania s jeho vyhodnotením a popis nachystanej laboratórnej úlohy. Členenie práce je logické a študent v akceptovateľnom rozsahu rozvíja všetky body zadania. V prvej časti teoretickej pasáže práce sú postupne predstavené klzné ložiská a diagnostika ich porúch. Študent veľmi rýchlo prechádza problematiku klzných ložísk, pričom prílišné skracovanie vedie miestami k nepresnostiam. Diagnostika je prakticky zúžená iba do oblasti analýzy orbít s veľmi stručným a neúplným popisom porúch ložiska. V ďalších kapitolách je študent rozsiahlejší, jedná sa však dominantne o popis práce s rotor modelom a prípadne zvoleným meracím systémom. Študent demonštroval schopnosti rotor modelu simulovať zvolené poruchy a zároveň schopnosť meracieho systému ich správne detegovať. V poslednej kapitole je predstavené navrhnuté laboratórne cvičenie. V nej jednoznačne chýba rozsiahlejší teoretický rozbor problematiky. Z formálneho hľadiska je v práci pomerne značné množstvo typografických chýb, najmä nesprávne použité čiarky, chýbajúce bodky, občasné preklepy a nedostatočná kvalita obrázkov. V práci sa tiež nachádzajú gramatické chyby, ktoré znižujú čitateľnosť práce. Množstvo použitých zdrojov a ich kvalita je vzhľadom na zadanie dostatočná, hoci lepší rozbor problematiky klzných ložísk by práci pomohol. Zadanie bakalárskej práce a stanovené ciele považujem za splnené. Práca má požadovanú úroveň a dokazuje schopnosť študenta pracovať na bakalárskej úrovni. Bakalársku prácu odporúčam k obhajobe a navrhujem hodnotenie C/72 bodov.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 142634