MATĚJKA, A. Přesné směrování léčiv pomocí elektromagnetických polí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Mačák, Martin

Pán A. Matějka sa vo svojej bakalárskej práci zaoberal popisom presného smerovania liečiv pomocou elektromagnetických polí. Detailne sa potom zameral na usmerňovanie feromagnetických častíc prostredníctvom magnetického poľa. Nakoľko sa jedná o neštandardný typ simulácií, študent sa musel zoznámiť s viacerými výpočtovými programami a vyriešiť popis vplyvu magnetického poľa na častice. Študent dokázal v programe Ansys Maxwell vytvoriť magnetické pole, ktoré následne preniesol do programu Ansys Fluent, v ktorom prebehla simulácia prúdenia. Na popis interakcie magnetického poľa s feromagnetickými časticami využil študent svoj vlastný algoritmus. Študent pristupoval k práci zodpovedne, pracoval samostatne a pravidelne využíval možnosti konzultácií, na ktoré chodil pripravený. Hlavný prínos práce vidím v tvorbe základu matematicko-fyzikálneho modelu, ktorý bude možné ďalej rozširovať. Práca je na veľmi dobrej úrovni a preto ju hodnotím 95 b, známkou A.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Vyroubal, Petr

Bakalářská práce pana Matějky se věnuje problematice přesného směrování léčiv pomocí elektromagnetických polí, Tuto problematiku řeší za pomocí numerických simulací a jeho úkolem je napsat vlastní matematický model pro řešení zjednodušené, elementární, úlohy. Problém interakce elektromagnetického pole s proudící tekutinou, která obsahuje magnetické částice, je v současné době, a to nejen v lékařství, velice zajímavý obor ke studiu a oceňuji, že se do něj student pustil. Pan Matějka v úvodních kapitolách své práce stručně popisuje teorii proudění krve v krevním řečišti člověka a využití magnetických nanočástic ve farmacii. Nedílnou součástí je popis hydrodynamiky a elektromagnetického pole na němž je pak vytvořen jeho vlastní popis interakce magnetického pole s proudícími magnetickými částicemi, čím se zabývá jeho praktická část. Simulace byly ověřeny na cévním segmentu, což je validní, jelikož simulovat celé krevní řečiště je výpočetně velice náročné a pro představu, jak celé řešení funguje je model postačující. Bylo provedeno několik analýz, které brali v potaz rychlost proudění krve a vzdálenost magnetu od tepny. Vše je graficky i numericky vyhodnoceno v podobě přehledných obrázků, grafů a tabulek. K práci mám jen drobné poznámky: - Bylo by vhodné si před praktickou částí ještě sepsat relevantní cíle, kterých student v práci hodlá dosáhnout. - Bylo by potřeba doplnit informace o krevní segmentu, který byl podroben simulaci, minimálně rozměry. - Při modelování proudění tekutin bývá dobré prodloužit délky potrubí o pětinásobek průtočného průměru jak na vstupu, tak na výstupu, kvůli ustálení proudění, zvláště, když se v proudu nachází větvení. Tyto drobnosti však nesnižují kvalitu odvedené práce. Student využil adekvátní množství relevantní literatury, kterou v práci cituje. Práce se může zdát na první pohled čistě teoretická, nicméně propojení elektromagnetického pole s proudící kapalinou, která obsahuje magnetické částice, není standardní algoritmus, kterým simulační software disponuje a je nutné propojení více systémů přes vazební rovnice. V tomto vidím i jeden z hlavních přínosů celé práce. Doufám, že student zde naváže později i prací diplomovou, jelikož toto téma je velice zajímavé pro další studium. Cíle práce byly splněny v plné míře a vzhledem k výše uvedenému navrhuji práci hodnotit stupněm A

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 142753