LARYŠ, Š. Úprava viskozimetru pro více viskózní materiály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Otáhal, Alexandr

Student měl za úkol upravit zařízení pro měření viskozity u více viskózních materiálů. V první části vytvořil rešerši na témata viskozita a metody jejího měření, které posloužily pro pochopení principu měření Sheen CP1 a následný návrh. Dále v praktické části analyzoval stávající stav zařízení Sheen CP1, navrhl řešení přestavby elektroniky a mechanických dílů nejen motoru a vše realizoval. Funkci upraveného viskozimetru ověřil měřením na pájecí a tlustovrstvé pastě. Zadání splnil v plném rozsahu, po celý semestr pravidelně konzultoval a konstruktivním a kreativním způsobem přistupoval k řešení problémů. Psaná forma bakalářské práce je dobře členěna a v doporučeném rozsahu. V teoretické i praktické části student používal relevantní zdroje. Hodnotím známkou A (100 b) a doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Jankovský, Jaroslav

Posuzovaná bakalářská práce se vymyká provedením i rozsahem z běžného standardu. Textová část má délku 71 stran a přiložené programy dalších 18 stran. Tedy celkem cca 90 stran. Autor v ní podrobně popisuje činnosti které vykonal při demontáži a rekonstrukci nefunkčního přístroje pro měření viskozity olejů na přístroj pro měření viskozity past určených pro pájení SMT a pro výrobu HIO. Z textu je vidět, že činnosti prováděl sám. Z původního přístroje zůstalo jen pár dílů (motor, zdroj rám pod.). Nahrazeny byly díly: převodovka, displej, řídicí jednotka, regulace, buzení motoru, vyhodnocení měření proudu a další. Dále vytvořil ke všem dílům ovládací programy. Rovněž vytvořil vlastní způsob vyčíslení viskozity měřením diference budicího proudu motoru při PWM, při zachování konstantních otáček motoru. Na dvou pastách, jedna pájecí a jedna hybridní, ověřil funkčnost přístroje v šesti měřeních. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím 98 body (A).

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 142784