SMATANA, I. Vývoj a charakterizace nových mléčných výrobků se zvýšeným obsahem vlákniny a proteinů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Igor Smatana měl v rámci své bakalářské práce za úkol aditivovat běžné mléčné výrobky proteinovým izolátem z otrub. Student projevil zájem o tuto problematiku a aktivně se podílel na designu experimentů. V rámci experimentů si musel Igor Smatana osvojit nové dovednosti jak při přípravě vzorků, tak při jejich analýze. V laboratoři si student počínal obratně a samostatně, zúročil své znalosti studenta 3. ročníku. Aktivně využíval konzutačních hodin jak vedoucího, tak i školitelky specialistky. Připomínky dokázal reflektovat v laboratorní činnosti i v samotném textu. Kvalita bakalářské práce se vyvíjela s časem. Zpočátku měl autor problémy s komplexní diskusí výsledků. Postupně ale na této oblasti zapracoval a nakonec odevzdal kvalitní bakalářskou práci. Jako vedoucí jsem byl s Igorem Smatanou spokojen, jeho výkon i samotnou bakalářskou práci hodnotím známkou A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Punčochářová, Lenka

Igor Smatana se ve své bakalářské práci věnoval vývoji a charakterizaci nových mléčných výrobků se zvýšeným obsahem vlákniny a proteinů z pšeničných otrub. Jedná se o komplexní, poměrně rozsáhlou práci, která byla sepsána na 60 stranách, a proto bych se spíše přikláněla k oboustrannému tisku. Text se opírá o více než 80 relevantních literárních zdrojů, odkazování se na ně v textu však neodpovídá zásadám pro zápis citací. Z formálního hlediska lze vytknout popisky obrázků v anglickém jazyce, chybějící seznam zkratek nebo absenci vysvětlení některých zkratek přímo v textu (WPC, WB, PO apod.), členění abstraktů do více odstavců a některé typografické nedostatky. Kvalitu práce snižují vyskytující se nevhodné tvary slov či slovní obraty, příliš dlouhá souvětí a nesprávné psaní čárek ve větách. V rámci práce byla uskutečněna celá řada experimentů – od charakterizace vstupních surovin, vývoje a přípravy vzorků až po jejich analýzu. Veškeré výsledky byly kvalitně zpracovány do přehledných tabulek či grafů. Student prokázal, že se v dané problematice dobře orientuje a rozumí jí, což se projevilo v diskuzi výsledků. Tato kapitola byla sepsána přehledně a čtivě, nechybí v ní porovnání výsledků s jinými studiemi. Práce splnila všechny nároky kladené na bakalářskou práci, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou A – výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 135567