VESELÁ, V. Výroba sladkých vs. kyselých čerstvých sýrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Tato bakalářská práce se zabývá výrobou a charakterizací čerstvých sýrů. Čerstvé sýry je možné vyrábět několika základními způsoby, cílem práce bylo porovnat tyto postupy a vybrat ten „nejlepší“ z hlediska kvality konečného výrobku, s přihlédnutím i k dalším praktickým faktorům. Podstatou experimentální části práce byla výroba vzorků čerstvých sýrů s použitím čistě kyselého (smetanová kultura), kombinovaného (smetanová kultura + syřidlo) a kyselého v kombinaci s tepelným srážením (kyselina octová). Jako parametry charakterizující kvalitu vyrobených vzorků byly v práci sledovány mastné kyseliny, těkavé aromatické látky a především senzorická kvalita. Pro stanovení volných a vázaných mastných kyselin byla použita metoda GC-FID, pro stanovení těkavých látek metoda HS-SPME-GC-MS, pro senzorické hodnocení (chuť, vůně, barva a celková přijatelnost) byly použity grafické kategorové stupnice a pořadový test. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě. Na základě prostudovaných literárních zdrojů vypracovala teoretickou část práce, dostačující pro provedení experimentů; při zpracování vhodně aplikovala i znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládala práci v laboratoři, ať už při klasické laboratorní práci, kde prokázala experimentální zručnost, poradila si s instrumentální technikou, zvládla metodiku senzorického hodnocení; i samotná výroba sýrů, jakožto fermentační proces, není úplně jednoduchá a vyžaduje zvláštní znalosti a dovednosti. I přes technická úskalí se podařilo splnit zadaný cíl práce, navržený postup bude sloužit jako cenný podklad pro navazující práce zabývající se výrobou různých typů sýrů.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Studium literatury a její zpracování | A |
Bakalářská práce se zabývala problematikou výroby sladkých a kyselých čerstvých sýrů. V práci bylo použito 49 literárních zdrojů. České i zahraniční knihy a vědecké publikace z časopisů. Teoretická část je zaměřená na popis čerstvých sýrů, věnuje se rozdílným technologiím výroby a chemickému složení čerstvých sýrů. Je zpracována celkem přehledně a lze považovat za dostatečný podklad pro provedení experimentu. V rámci experimentální části byly vyrobeny čerstvé sýry třemi rozdílnými technologiemi. K nim byl jako standart dokoupen komerční výrobek. Tyto sýry byly analyzovány na látkové složení a dále byly analyzovány po stránce senzorické. Výsledky jsou zpracovány ve formě tabulek a grafů, dále jsou výsledky interpretovány a diskutovány. Práce je výzkumem a experimentem zajímavá. Ale je plná gramatických chyb a slovních nepřesností. Při vyhodnocování byly používány výrazy spíše z hovorové mluvy. Velice kostrbatý je i slovosled ve větách. Občas z vět vypadlo nějaké to slovíčko. (Chybí sloveso hned v Úvodu.) Špatné citování zdrojů v práci. Číslice citací v závorce patří před tečku, ne až za ni. Toto je problém v celé práci. Uklepnutí se v názvosloví chemických látek v tabulce 9 je uveden hadrazit, asi se jedná o hydrazid. Nejednotný styl názvosloví chemických látek nejen v tabulkách, ale i textech. Některé začínají velkým písmenem, jiné nikoliv. Nejednotný styl tabulek. Při komentování výsledků v závěrečné práci nepovažuji za vhodné formulace typu: „u hodnotitelů nevzbudil přílišné nadšení“ „sýr skončil na 3. místě“ „nemůže říct, který z nich je horší“ Ve sloupcových grafech, kde je uvedeno více výsledků (např. graf 9 – Celkový počet těkavých látek) jsou data špatně čitelná. Barvy jednotlivých skupin látek jsou barevně příliš u sebe a dají se mezi sebou snadno zaměňovat. To je problém většiny sloupcových grafů s více daty v jednom sloupci. Nepovažuji za nezbytné vypisovat jednotlivé identifikované látky do textu, když jsou přehledně zpracovány do tabulky. Tabulka bude vždy přehlednější než jednolitý text. Kvalitu práce poněkud snižují gramatické a formální chyby, ale práce je zajímavá. Práce splňuje požadavky obsahové i formální a doporučuji ji k obhajobě. Otázky: 1) Jak si vysvětlujete, že vzorek C byl nejméně přijatelný po senzorické stránce? 2) Jaké byste doporučila optimalizace výroby pro sýry vyráběné technologií kombinovaného srážení? 3) Co jsou to látky skupiny „ostatní“ jak uvádíte v tabulce 9?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 138890