ZERZÁNEK, T. Návrh fotovoltaické elektrárny pro vybraný objekt [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Jandová, Kristýna

Student bakalářského studia Tomáš Zerzánek zaměřil svoji bakalářskou práci na problematiku propojení obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaické elektrárny s tepelným čerpadlem a to pro konkrétní objekt v obci Pomezí u Poličky. V teoretické části je popis ke zdrojům energie – FV elektrárna, tepelné čerpadlo, solární kolektory a jejich princip. Podrobněji je zde rozvedena teorie fotovoltaických elektráren. Praktická část práce je soustředěna na návrh a simulaci fotovoltaické elektrárny pro rodinný dům. Jsou zde uvedeny výpočty tepelných ztrát daného objektu a na základě toho je přidáno tepelné čerpadlo pro vytápění. V závěru je provedeno ekonomické zhodnocení. Student bakalářského studia FEKT příliš nevyužíval konzultací a práci plnil podle svého uvážení. Vnější úprava a grafické zpracování práce jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň práce odpovídá znalostem získaným v daném studijním programu. Student vhodně zpracoval doporučenou odbornou literaturou a příslušné zdroje zde uvedl. Velká míra shody v antiplagiátorském systému THESES je dána kontrolou poslední verze BP s předchozí, která byla vložena v IS, a systém provádí kontrolu i mezi těmito vloženými verzemi BP, což je vnitřní chyba THESES. Předkládaná práce splnila ve všech bodech stanovené cíle. Vzhledem k výše uvedenému doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Křivík, Petr

Student Tomáš Zerzánek měl ve své bakalářské práci za úkol navrhnout systém vytápění a zásobování vybraného objektu elektrickou energií pomocí kombinace fotovoltaické elektrárny a tepelného čerpadla. Součástí práce byl také výpočet tepelných ztrát objektu, doplnění systému o bateriové úložiště a výpočet ekonomické návratnosti různých variant tohoto systému. V teoretické části jsou uvedeny informace o FV článcích, panelech a elektrárnách, tepelných čerpadlech a solárních kolektorech. V praktické části práce byly nejprve spočteny tepelné ztráty zvoleného objektu, navržena fotovoltaická elektrárna a tepelné čerpadlo pro vytápění. V závěru student uvedl ekonomické zhodnocení pro 3 varianty (FV s dotací, bez dotace, s čerpadlem). Odborná úroveň práce je na dobré úrovni. Mám k ní ovšem několik připomínek: str. 25 - student píše: "V elektrolytu se po vytvoření elektrického pole mezi elektrodami molekuly rozštěpí na anionty a kationty." Ionty v elektrolytu jsou ovšem přítomny i bez elektrického pole. Uvolňují se z molekul díky přítomnosti kyselin a nebo zásad ve vodě ve vodných elektrolytech (dochází k disociaci molekul kyselin nebo zásad) nebo díky organickým rozpouštědlům v aprotických elektrolytech (ionty v Li-ion bateriích). Student píše: "Kvůli napětí mezi elektrodami jsou ionty přitahovány k elektrodám – kationty k záporné elektrodě a anionty ke kladné." Ionty se přitom v elektrolytu pohybují difuzí ve směru danému rozdílem koncentrací. I záporný iont se může pohybovat k záporné elektrodě a tam reagovat. Např. při vybíjení záporné elektrody olověného akumulátoru reaguje záporný síranový iont na záporné elektrodě s kladnými ionty olova a vytváří síran olovnatý. str. 50 - "Články použité v akumulátoru RCT Power 9.6 jsou typu LiFePO4 (lithium-železo-fosfát). Jejich výhodou oproti Li-ion článkům je značně delší životnost a vyšší bezpečnost." LiFePO4 články nejsou Li-ion články? Ve výsledné tabulce návratnosti systémů na str. 56 vychází nejlépe systém s FV panely s dotací bez tepelného čerpadla. V této variantě ale není jasné, jakým způsobem by bylo řešeno vytápění objektu a ohřev TUV a toto vytápění a ohřev nejsou zahrnuty do kalkulace. Podobně u systému s FV panely bez dotace. Přes tyto nedostatky doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
77

Otázky

eVSKP id 141577