HANÁK, T. Návrh algoritmů pro kontinuální systém měření jakosti páry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Holcman, Vladimír

Bakalář se ve své práci zabýval především fyzikální sterilizací pomocí syté páry. V první části se student věnuje různým typů, sterilizace a metodám desinfekce zdravotnického materiálu. Práce popisuje základní parametry pro správnou funkčnost sterilizátorů i sterilizačních metod, dále pak jejich výhody a nevýhody a vhodnosti použití pro určité materiály. Dále pak rozebírá jednotlivé fyzikální parametry a možnosti jejich měření. V teoretické části se bakalářská práce věnuje syté páře, jejímu vzniku, fyzikálním vlastnostem a parametrům. Práce se také zabývá metodami, které slouží ke kontrole kvality páry a tedy účinnosti sterilizace. V praktické části se bakalář věnuje analýze a rozboru nového prototypu vyvíječe páry pro parní sterilizátory a nalezení korelace mezi automatizovaně měřenými parametry fyzikálních vlastností páry a ruční metodou měření nekondenzovatelných plynů. Práce je popsána jasně a srozumitelně a je rozčleněna do logických celků. V práci se nachází několik drobných formálních chyb, nečeských formulací a nesrozumitelných souvětí, které ovšem nijak nesnižují celkovou úroveň celé práce. Praktická část práce je zpracována v dostatečné míře, ovšem návrhy jednotlivých algoritmů a postupů pro vyhodnocení by mohli být hlouběji promyšleny. Všechny rozbory a analýzy signálu byly prováděny v prostředí Matlab. Jednotlivá měření teploty, tlaku či vodivosti byla filtrována a následně analyzována s jasným závěrem. Díky analyzovaným výsledkům byly nalezeny klíčové hodnoty systému, které zaručují minimální odchylky měřených fyzikálních veličin. Vysoce je potřeba hodnotit aktivitu studenta při realizaci ovšem s drobnými výtkami při formulacích svých závěrů. Záporem studenta je menší schopnost jasného a přímého vyjadřování zejména v textové části a krkolomně psané algoritmy.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Tofel, Pavel

Celkově lze konstatovat, že byly splněny všechny požadavky této bakalářské práce. Jednotlivé texty na sebe logicky navazují a práce s literaturou je také dostačující. Práci kazí jen místy špatná čeština a obrázky, které jsou často ve velmi nízkém rozlišení a jsou tak nečitelné. Velká část práce je zaměřená na detailní popis elektrického řídicího systému vyvíječe páry i se snímači, který byl navržen pro firmu ESL, a.s.. Celá část je psána stylem, jako kdyby to navrhoval sám autor, kdy jsou popsány jednotlivé sběrnice a komponenty a firmy od kterých byly snímače pořízeny. Pokud to není práce autora, tak by tato část měla popisovat jen obecně daný systém vyvíječe páry a jeho výstupní hodnoty, se kterými autor dál pracoval. V odstavci 7.2 je vyhodnocení závislosti doby odebírání páry na objemu, která je tvořena jen třemi body, prohlášena autorem za lineární. To je dost odvážné tvrzení. Uvítal bych více měření, které by toto lineární chování potvrdily či vyvrátily. Na druhou stranu nelze popřít, že využitelnost výsledků této práce je velmi vysoká.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 142061