STAŇKOVÁ, H. Analýza klinických dat v rámci kochleární implantace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Odstrčilík, Jan

Tématem bakalářské práce byla analýza klinických dat souvisejících s kochleárními implantacemi na ORL klinice ve FN u sv. Anny. Zadání práce bylo formulováno ve spolupráci s touto klinikou. Řešené téma je obsáhlé a na základě konzultací s lékaři se studentka zaměřila na užší oblast analýzy před- a po-operačních HRCT, resp. CBCT snímků, za účelem posouzení vlivu parametrů hlemýždě vnitřního ucha na výsledek samotné implantace. V rámci literární rešerše se studentka zaměřila, v souladu se zadáním práce, na studium odborných publikací, které souvisejí se statistickým zpracováním klinických dat v řešené oblasti. Sama potom navrhla postup analýzy dostupných klinických dat. K rozměření anatomických parametrů hlemýždě z CT snímků byl využit zapůjčený systém z FN u sv. Anny. To představovalo podstatnou a nutnou část řešení práce. Získání dat z ORL kliniky však bylo časově náročné a trvalo delší dobu, než se předpokládalo. Studentka se nakonec domluvila s lékaři a data si z nemocničních systémů exportovala sama v rámci konzultací na klinice. Získaná data studentka zorganizovala a po vzoru jiných odborných prací provedla analýzu pomocí různých statistických testů. Použité statistické testy a nástroje jsou v práci přehledně prezentovány. Výstupy a získané výsledky studentka v práci dostatečně diskutuje. Přínosem je i shrnující diskuse a doporučení pro ORL lékaře na klinice. Díky tomu mohou mít získané výsledky praktický dopad v daném oboru. Po formální stránce je práce na dobré úrovni. Text obsahuje minimum překlepů a pravopisných chyb. Členění kapitol je logické. Prezentované obrázky a grafy jsou ve vysoké kvalitě. V průběhu řešení práce byla studentka velmi aktivní a využívala jak prezenčních, tak online konzultací. Na konzultace přicházela vždy připravená a kladla konstruktivní dotazy. Zadání práce považuji za splněné v plném rozsahu. Hodnocení: A/95 b.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Kolářová, Jana

Studentka Helena Staňková vypracovala bakalářskou práci na téma Analýza klinických dat v rámci kochleární implantace. Práce byla zadána ve spolupráci s pracovištěm ORL Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA). V teoretické části studentka vypracovala úvod do anatomie a fyziologie sluchu. Dále se zaměřila na podrobný popis používaných kochleárních implantátů, jejich funkci a různé metody kódovacích strategií. V práci jsou uvedeny také podrobnosti ohledně používaných systémů elektrod včetně zohlednění různých anatomických vlastností kochley. Třetí kapitola je zaměřena na předimplantační vyšetření, která jsou využívána pro zjištění anatomických vlastností a také na různé možnosti funkčních vyšetření včetně uvedení konkrétních postupů používaných na pracovišti FNUSA. Čtvrtá kapitola je zaměřena na popis nastavování kochleárních implantátů, postimplantační rehabilitace a hodnocení míry úspěšnosti rehabilitace. Uvedené kapitoly tvoří logický celek, text je přehledný a vyvážený. V páté kapitole je uveden krátký přehled statistických metod a postup výběru statistické metody. Šestá kapitola přináší přehled několika studií, které byly publikovány v oblasti kochleární implantace a jsou zaměřeny na různé aspekty, včetně studií založených na datech z FNUSA. Sedmá kapitola obsahuje popis softwaru OTOPLAN používaného pro vizualizaci implantačního prostředí. Praktická část obsahuje podrobný popis anonymizovaných pacientských dat včetně předimplantačních a postimplantačních vyšetření, které jsou určeny pro statistickou analýzu. Data byla předzpracována a seskupena pomocí několika programů a postup byl přesně uveden. Byly uvedeny také obrazové ukázky výstupů vyšetření či záznamů. Všechny statistické analýzy byly podrobně popsány, přehledně prezentovány a podrobně diskutovány. Na základě výsledků byla uvedena v kapitole 11 doporučení pro implantaci a rehabilitaci nových pacientů. Předložená bakalářská práce je velmi pečlivě a podrobně zpracována, svým rozsahem teoretické i praktické části odpovídá nadstandardní úrovni práce. Po formální stránce lze vytknout pouze několik drobností v grafické úpravě. Oceňuji velmi dobrou práci s literaturou a přehledný a srozumitelný text. Práce splňuje všechny body zadání. Doporučuji práci k obhajobě a hodnotím stupněm výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
98

eVSKP id 142083