ČERNOCKÝ, P. Demonstrační systém výrobní linky řízené pomocí MES s využitím AAS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Arm, Jakub

Z původního velmi komplexního zadání tvorby systému skládajícího se z AAS, který bude zastřešovat MES pro systémy na stejné a vyšší úrovni, jsme po rozboru volně dostupných MES systémech museli nejdříve alespoň nějaký MES zprovoznit, přičemž se podařilo i dodělat některé funkcionality. Vytvoření funkčního AAS tak již nebylo prioritou. Pan Černocký pracoval po celou dobu kontinuálně na bázi pravidelných konzultací. Musel si osvojit oblasti teorie MES systémů, programování webových aplikací, simulace technologie, standard B2MML a částečně teorii AAS, přičemž využil obecnou literaturu a dostupné návody. Vytvořený systém a další komponenty tvoří perfektní základ pro další integraci a simulaci. Textová část obsahuje několik hrubek a překlepů, ale pěkně dokumentuje odvedenou práci a je opatřena množstvím diagramů, přičemž v teoretické části jsou popsány jen nejdůležitější aspekty dílčích technologií. Pan Černocký se také zúčastnil konference EEICT. Navrhuji hodnocení A (92 b.).

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Kaczmarczyk, Václav

Zadáním této bakalářské práce bylo provést výběr vhodného open-source systému pro řízení výroby a jeho nasazení na konkrétní průmyslovou aplikaci. Zadání této práce hodnotím jako komplexní s tím, že student se musel zorientovat v problematice a nabýt vědomosti z oboru, o kterém se zatím ve výuce nic nedozvěděl. Po formální stránce je práce zdařilá, malé výtky bych měl k občasným nevhodným gramatickým formulacím a používání hovorových výrazů. Po odborné stránce mi vadí následující: - Nedostatečná rešerše v oblasti Asset Administration Shell vzhledem k tomu, že značná část práce se má zabývat právě AAS. - Poměrně zevrubný popis aspektů standardu ISA-95, přestože není nikde zmíněno, zda testované systémy jsou podle tohoto standardu implementovány, případně do jaké míry. - Nutnost přizpůsobit technické řešení nedostatkům virtuální simulace a způsob, jakým to bylo provedeno (např. nutnost zmáčknutí tlačítka pro odvedení výroby). Celé řešení na mě působí, že v něm bylo nutno najít množství kompromisů. - Občasný výskyt z mého pohledu nelogických závěrů – např. jak souvisí možnost použití Firebase hostingu s optimalizací webové aplikace pro úzké obrazovky smartphone. - Obrázek 5.1 – struktura navrhovaného řešení s Asset Administration Shell svědčí buď o nepochopení problematiky nebo o špatné volbě koncepce. - Bod 5 byl splněn pouze po vytvoření AAS jako OPC-UA serveru bez jakékoli konektivity na produkt/stroj/MES. Vzhledem k časové náročnosti celé práce ale považuji toto zpracování bodu 5 zadání za dostatečné. I přes uvedené výtky hodnotím kladně to, že se student zorientoval v problematice a byl schopen sestavit relativně funkční řešení. Práci doporučuji k obhajobě se známkou C – 75 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 142141