VOJKŮVKA, J. Návrh demonstračního kufru se světelnými zdroji [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Škoda, Jan

Student Jan Vojkůvka měl za úkol zpracovat bakalářskou práci na téma Návrh demonstračního kufru se světelnými zdroji, přičemž byl kladen důraz na fyzickou realizaci tohoto kufru. Práce se měla věnovat celkem třem bodům zadání, v rámci kterých měl být kufr navržen, realizován a nakonec aplikován při ověřovacím měření. Všechny body zadání student splnil. Text práce je psán poměrně logicky s dobrou návazností jednotlivých kapitol, vyjma kapitoly 3.2 a 3.3, ve kterých se student věnuje popisu „použitých“ LED a napájecích zdrojů, ale ty nakonec v kufru použity nejsou a proto tyto kapitoly působí matoucím dojmem. V kufru nakonec bylo využito bateriového napájení a LED pásků, což autor v práci zmiňuje, ale nikterak nezdůvodňuje potřebnost výše zmiňovaných kapitol. Student během fyzické realizace kufru postupoval pečlivě a při sestavovaní jednotlivých komponentů na pracovišti UEEN rovněž využil pomoci svých spolužáků, kterým by se slušelo vyjádřit poděkování v úvodní části práce, což by student mohl udělat alespoň při závěrečné prezentaci. Velmi si cením studentových vlastních nápadů, které aplikoval při tvorbě vnitřního uspořádání kufru (umístění nabíječky, magnetické přichycení tabulky s barevnými vzorky, atd.). Rovněž oceňuji to, že se podařilo kufr realizovat a že ještě před obhajobou mohl být prezentován veřejnosti na odborné konferenci Technika osvětlování v Plzni. Závěrem tedy práci spatřuji jako velmi přínosnou a hodnotím ji stupněm A (91 bodů) a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Baxant, Petr

Student Jan Vojkůvka měl za úkol ve své bakalářské práci navrhnout, sestavit a otestovat mobilní kufr se světelnými zdroji. Práce je rozdělena do tří částí, kdy v první části student popisuje základní poznatky z fotometrie. Přínosná je zejména druhá část práce, ve které je popsán návrh a realizace boxu se světelnými zdroji a barevnými odraznými vzorky. Oceňuji návrh kufru jak po technické, tak grafické stránce, kdy jednotlivá spektra světelných zdrojů jsou vytištěná přímo u koleček s difuzory. Student také stanovil výdrž boxu na plně nabitou baterii na 4 hodiny s rozsvícenou žárovkou. V závěru práce je popsáno laboratorní měření, kdy student změřil jasy jednotlivých výstupů s LED pásky a žárovkou. Za přínosné také považuji porovnání naměřených hodnot jasů referenčního kalibrovaného spektroradiometru s jasovým analyzátorem LDA. V práci mi bohužel chybí praktické otestování výdrže baterie a také vyhodnocení uniformity jasu na difuzorech. Po odborné stránce jsou v práci chybně označeny některé veličiny jako teplota chromatičnosti či náhradní teplota chromatičnosti. V práci se často vyskytují hodnoty formátované na zbytečný počet platných míst. Práce také obsahuje chyby v interpunkci a odkazy na citace se vyskytují za tečkou na konci odstavce. K dalším nedostatkům lze shrnout stručně tyto: Některé symboly veličin nejsou kurzívou nebo nemají dolní index. Chyby v interpunkci. Teplota chromatičnosti se značí Tc. Obrázky uvedeny s anglickými názvy. Místo větší vlnové délky je správné delší vlnové délky V popisku obrázku 3.4 a 3.5 student uvádí v porovnání s ideálním zdrojem, přičemž podle grafu se patrně jedná o spektrální citlivost normovaného pozorovatele V(lambda). Hodnoty indexu podání barev stačí uvádět na jedno desetinné místo, popř. pouze na dvě platné číslice. Hodnoty jasu na čtyři platné číslice jsou také neopodstatněné. Podobně odchylky v procentech stačí uvádět na jedno desetinné místo. V práci se vyskytuje symbol hvězdičky pro násobení. I přes výše zmíněné nedostatky práci hodnotím velice kladně a věřím, že sestavený kufr bude velice přínosný pro laboratoř světelné techniky. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 142367