KOPŘIVA, P. Návrh mikromanipulátoru pro opravy desek plošných spojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Otáhal, Alexandr

Student měl za úkol navrhnout a vytvořit mikromanipulator pro opravy DPS a nanášení menšího množství lepidel a pastovitých materiálů. V první části vytvořil rešerši různých typů mikromanipulátorů, jež následně posloužila pro návrh. Dále v praktické části navrhl celý systém mikromanipulátoru založeném na krokových motorech a pantografickém mechanismu. Realizaci jednotlivých částí a firmware provedl student samostatně. Ověření funkce student provedl měřením přesnosti pohybu a rýhování ostrým nástrojem do pájecích plošek DPS. Zadání splnil v plném rozsahu, po celý semestr pravidelně konzultoval a konstruktivním a kreativním způsobem přistupoval k řešení problémů. Psaná forma bakalářské práce je dobře členěna a v doporučeném rozsahu. V teoretické i praktické části student používal relevantní zdroje. Student se s vytvořeným mikromanipulátorem umístil na druhém místě v soutěži Student EEICT 2022. Hodnotím známkou A (100 b) a doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Skácel, Josef

Student Pavel Kopřiva vypracoval bakalářskou práci na téma “Návrh mikromanipulátoru pro opravy desek plošných spojů“. Práce má dostatečný rozsah a je psána čtivě a je logicky strukturovaná. Student musel dostatečně nastudovat problematiku mikromanipulátorů a ze získaných vědomostí navrhnout vlastní řešení. Z práce na mě působí, že tento úkol student splnil. Oceňuji podrobný návod na obsluhu zařízení. Zadání bylo nad rámec bakalářské úrovně avšak bylo splněné bezezbytku. Práci hodnotím stupněm A s celkovým počtem bodů 100.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Otázky

eVSKP id 142475