DENER, L. Design venkovní solární sprchy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Haltof, Vladimír

Bakalářská práce je v kontextu existujících produktů poměrně konvenční (tvarem a funkcemi), díky čemuž neproměňuje některé ekologické, technologické i funkční potenciály, které zpracovávané téma nabízí. Přesto má výsledný návrh designérské kvality s potenciálem vzniku reálného produktu. Za problematické považuji řešení ukotvení do podkladu. Oceňuji zodpovědný přístup studenta v celém průběhu práce a jeho snahu při řešení dílčích problémů v rámci celého projektu. Formální zpracování a struktura práce jsou na dobré úrovni. Kvalitu práce snižuje nízká stylistická a gramatická úroveň textové části.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Sládek, Josef

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - C, úroveň tvarové kultivace - C, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresu - B. Jedná se o venkovní solární sprchu s elipsovitým průřezem kolektoru, tato koncepce má své výhody pro umístění jednotlivých komponent a zároveň je určující pro celkový charakter návrhu. Větší průřez kolektoru nahoře je z hlediska stability a zejména komplikovanosti výroby diskutabilní. Základní tělo má prolomený tvar pro částečné zapuštění pákové baterie, spínače pro oplach nohou a vaničky pro mýdlo, toto má svou logiku, ale nejsem si jistý, zda přínos tvarový odpovídá technologické náročnosti výroby. Zadní výřez kompozičně vyvažuje přední zásah do výchozího profilu, částečně chrání zavěšený ručník, ale zároveň ubírá vnitřní objem pro vodu. Spodní konzola by měla být větší s ohledem na stabilitu, respektive hmotnost naplněného kolektoru vodou. Horní šikmé seříznutí uzavírá tvar kolem sprchové hlavice, ale boční ostrý úhel je zbytečně agresivní. Černý elox je funkční, chromované části, případně barevné varianty (modrá a zelená na detailech) celek oživují. Logo je nevýrazné kvůli tenké linii písma. Celkový dojem je i přes zmíněné výhrady pozitivní díky tvarové provázanosti výchozího kubusu se všemi detaily. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní řešení designu venkovní solární sprchy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 136925