GRUNA, J. Integrální kritéria kvality regulace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Dosoudilová, Monika

V předložené práci je studována kvalita regulace pomocí integrálních kritérií. Kritéria jsou doložena příklady, včetně výhod, nevýhod a přehledného srovnání. Chtěla bych zdůraznit, že partie integrálních kritérií není obsahem základního kurzu Automatizace, stejně tak jako Simulink v Matlabu, ve kterém student jednotlivé příklady demonstruje a vyhodnocuje. Toto vše velice pozitivně oceňuji, včetně psaní práce v TeXu, což vede k výbornému dojmu celkového zpracování. Až na drobné nedostatky formálního charakteru, nemám nic, co bych práci vytkla a práci hodnotím známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Cejpek, Zdeněk

Předložená bakalářská práce se zabývá využitím integrálních kritérií kvality regulačního obvodu k návrhu a nastavení standardního PID regulátoru. Práce je napsána čtivě, bez gramatických chyb. Svým rozsahem (počtem stran i obsahově) značně překračuje minimální požadovanou délku práce. V kapitole 2 opravdu vyčerpávajícím způsobem shrnuje teorii potřebnou k další, praktické části práce. V kapitole 3 práce představuje některé metody hodnocení kvality regulačního pochodu, tedy hodnocení pochodu v časové oblasti, v časové oblasti pomocí integrálních kritérií a jako podpůrné pak metody určení stability regulačního obvodu. Tyto metody práce využívá dle možností algebraicky i numericky a to s šikovným využitím možností prostředí Matlab/Simulink. V této části práce se vyskytuje několik málo formálních chyb. Např. ve vzorci 67, kde je špatně označená ustálená hodnota regulační odchylky. Či vzorec 65, který je uveden ve zkráceném tvaru, z nějž není patrné, ze kterých všech členů je sestaven. Ač nepříjemné, nepovažuji tyto chyby za zásadní. Za drobnou faktickou chybku považuji práci s přenosem poruchy, přičemž ten je v textu několikrát označen za přenos řízení. Dále je v této kapitole uvedeno několik příkladů aplikace integrálních kritérií, včetně rozboru vhodnosti a úskalí jejich použití. Závěr řádně shrnuje obsah práce. Dále obsahuje rozsáhlé shrnutí nabytých poznatků. Rozsáhlejší závěr však obsahuje více ne zcela šťastně formulovaných prohlášení. Celkově tuto práci hvnímám jako velmi zdařilou a navrhuji celkové hodnocení A.

Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 137294