ČERNÁK, O. Hlasem ovládaný robot ve frameworku ROS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Hůlka, Tomáš

V rámci své bakalářské práce student navrhl a implementoval simulační model robota, který je schopen reagovat na hlasem zadané instrukce. Práce je rozdělena do několika částí z nichž ne všechny jsou na stejné úrovni. Některé části by si také rozhodně zasloužily trochu více péče. Obzvláště kladně hodnotím studentovu samostatnost a iniciativu. Cíle práce byly splněny a proto práci doporučuji k obhajobě s hodnocením B / velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kůdela, Jakub

Předložená práce se zabývá možností ovládání robota pomocí hlasu. V první polovině práce student rozebral software a hardware možnosti používané pro sestavení těchto typů robotů. V druhé polovině práce pak provedl vlastní řešení v simulačním prostředí a jeho zhodnocení. Formát práce působí dojmem, že byla psána velmi narychlo - na většinu obrázků není v textu odkazováno, odstavce nejsou správně odsazeny (např. str. 15 dole), zarovnání obrázku 10 je krajně nevhodné, atp. Často se objevují jen těžko srozumitelné, případně krkolomně přeložené věty typu: 'Meta Packages sú zjednodušene packages obsahujúce viacero packages, ktoré sú využívané spolu na svoj účel.', nebo 'Počiatok childu má nulovú hodnotu v počiatku jointu.' V kapitole 2.3.4 chybí výčet používaných mikrofonů, některé pojmy (např. foném) by si určitě zasloužily uvedení jejich definice. V kapitole 3.1 se dozvíme, že 'Inšpirácia na vytvorenie hlasovo ovládaného robota prišla z článku ohľadom konceptu robotickej chladničky od firmy Panasonic z roku 2017' - proč se tento model použil a k čemu by mohl být talový robot dobrý se ale v práci neuvádí. V práci je také relativně velké množství výstřižků ze zdrojového kódu s variabilní velikostí písma, které by ale bylo určitě lepší dát do příloh. Na druhou stranu je obsahová stránka práce velmi dobrá a je za ní vidět kus odvedené práce. Celkově práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou C/dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 140121