HYLAS, M. Centrální zásobování teplem v ČR v kontextu legislativních změn [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Putna, Ondřej

V hodnocené práci se student věnuje problematice centrálního zásobování teplem v kontextu legislativních nástrojů Evropské unie jako je trh s emisními povolenkami. Úvodní část práce je věnována obsáhlému a detailnímu popisu technologických konceptů využívaných v teplárenství, kombinované výrobě elektřiny a tepla a rešerši současného stavu teplárenství v ČR. Následuje souhrn předmětné legislativy. Velice kladně hodnotím závěrečnou část práce, ve které student zpracoval případovou studii, která spočívala ve vyhodnocení dopadu změny palivového mixu na cenu tepla v konkrétní lokalitě. Přesto, že se v práci objevují určité formální nedostatky a podle mého názoru skýtá výpočtová část, které autor věnoval značné úsilí, větší potenciál interpretace závěrů, celkově práci hodnotím velice kladně. Zejména oceňuji vysokou míru samostatnosti a aktivního přístupu při řešení. Práce je přehledně členěna a její rozsah nebo i například počet použitých referencí vysoce překračuje požadavky na bakalářskou práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Poul, David

Cílem hodnocené bakalářské práce byla analýza centrálního zásobování teplem v ČR s ohledem na legislativní změny. Rešeršní část je rozdělena na dva významné bloky, kdy v tom prvním autor popisuje systém centrálního zásobování teplem, uvádí klíčové zdroje tepla nebo tepelné oběhy a přidává také statistické vyhodnocení z veřejných dat. Ve druhé rešeršní části se autor zabývá hlavními legislativními dokumenty a cíli, primárně zaměřenými na EU a ČR, zabývá se hlavními znečišťujícími prvky a následně popisuje způsoby modernizace současných teplených zdrojů, např. alternativními zdroji tepla. Rešeršní část je obsáhlá a popisuje řadu důležitých aspektů v oblasti současného stavu teplárenství. Místy však chybí drobná vysvětlení a provázání, např. autor popisuje typy kotlů, ale účinnost uvádí pouze u jednoho z nich, případně u grafu vývoje ceny tepelné energie chybí vysvětlení, co spadá do kategorie ostatních paliv, která tvoří nejvýznamnější položku. Praktická část obsahuje jednoduchou případovou studii, kdy se uvažuje změna palivového mixu u existujícího tepelného zdroje. Je zde popsána současná situace doplněná o popis pro výpočet využívaného technicko-ekonomického modelu. Následně je stanoven referenční scénář společně se dvěma modernizačními scénáři, vše doplněno o tři varianty vývoje cen. Praktická část je přehledně zpracovaná, jsou zde uvedeny limity výpočtu, respektive aspekty, které do budoucna budou měnit ekonomickou situaci provozu a které aktuálně není možné přesně určit. Avšak chybí zde vysvětlení některých důležitých rozhodnutí, např. proč byl zvolen výkon biomasového kotle právě 3 MW, případně vyčíslená potenciální změna ceny za GJ tepla není vztažena k referenční hodnotě. Je tak těžké určit k jak velké změně dojde při případné modernizaci. V závěru práce autor velmi dobře shrnuje především rešeršní část práce a také proč je nutné investovat do modernizace sektoru teplárenství. Praktická část je zde ale shrnuta okrajově, nejsou zde dostatečně interpretovány výsledky a případné úvahy, respektive přínos autora. Mezi nedostatky práce lze považovat vkládání tabulek jako obrázků, což výrazně snižuje jejich čitelnost, anglické popisky u některých obrázků, různé značení titulků (použití Obr., Obrázek a Tabulka) či nekonzistentnost použití nadpisů čtvrté úrovně, respektive tučného fontu. I přes několik gramatických a stylistických chyb je práce zpracována celkově velmi kvalitně. Až na drobnosti neobsahuje věcné chyby a zahrnuje dobře zpracovanou rešerši. Stanovené cíle práce byly splněny. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji známku B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140680