MALATINOVÁ, M. Dvouhradlový biosenzor glukózy na bázi funkcionalizovaného grafenu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartošík, Miroslav

Michaela Malatinová se ve své práci zabývala grafenovým senzorem glukózy. Velmi úspěšně zvládla složitou přípravu samotného senzoru na pomezí fyzikálních technologií a biochemie, která je svým rozsahem na úrovni spíše diplomové než bakalářské práce. Provedla řadu měření pomocí AFM a Ramanovy spektroskopie potvrzující úspěšně navázání PSE a glukózooxidázy na grafen, které jsou nebytnou podmínkou selektivní enzymatické reakce s detekovanou glukózou. Úspěšně se pak v transportní odezvě grafenového senzoru podařilo detekovat glukózu, poprvé zároveň s využitím spodního pevnolátkového hradla. Práci hodnotím jako vynikající.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pavlásková, Lucie

Předložená bakalářská práce Michaely Malatinové představuje glukózový biosenzor založený na funkcionalizovaném grafenu. Biosenzory jsou rozvíjející se oblastí a nachází uplatnění nejen ve zdravotnictví. Jejich vývoj byl historicky založen převážně na výzkumech zabývajících se detekcí glukózy. Nynější vývoj biosenzorů se soustředí na jejich miniaturizaci, rychlost odezvy a citlivost, čehož může být dosaženo použitím revolučních materiálů jako je právě grafen. Tématika práce má pro budoucí využití v praxi velký potenciál. Práce je logicky uspořádaná, obsahově na sebe jednotlivé části patřičně navazují. V teoretické části je představen grafen a problematika jeho funkcionalizace pro dosažení selektivní odezvy grafenu. Dále je vysvětlena funkce grafenového polem řízeného tranzistoru použitého pro detekci. Z formální stránky v této části práce často chybí odkazy na zveřejněné obrázky. Z obsahové stránky jsou uvedené informace kvalitně zpracované a nadto mají interdisciplinární přesah. Experimentální část je věnovaná samotné přípravě, charakterizaci a testování senzoru. Dílčí kroky vyžadují zvládnutí hned několika různých metod, což studentka prokázala. Výsledky měření jsou správně interpretované. V práci v malé míře objevují krkolomné formulace nebo nedodržení jednotného slovesného času v rámci odstavce. I přesto velmi pozitivně hodnotím tvorbu bakalářské práce v anglickém jazyce. Závěrem dodávám, že celá práce působí kladným dojmem a že studentka dané tématice patřičně rozumí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140928