MINÁRIKOVÁ, K. Návrh nové strategie expanze na kazašský trh pro české společnosti, nabízející produkty v oblasti těžebního průmyslu. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Nestával, Jiří

Zvolené téma diplomové práce nasadilo od počátku vysokou laťku a veliká očekávání. To bylo vyvoláno složitostí a specifikou téma diplomové práce, komplikovaným cílovým teritoriem a omezenými informačními zdroji, které byly neočekávaně ještě více limitovány z důvodů pandemie a s tím spojenými karanténními bezpečnostními opatřeními a také rychlými a neočekávanými postpandemickými i geopolitickými změnami na světovém obchodním exportním průmyslovém trhu. Přesto se podařilo autorovi diplomové práce vytvořit vysoce profesionální přínosný nadčasový manuál sloužící jako exportní příručka pro české průmyslové firmy , které v současné době z důvodů geopolitických změn hledají urychleně náhradní obchodní exportně perspektivní trhy. Přesto, že na vypracování takového manuálu pracoval student bez praktické zkušenosti a neznalosti průmyslového těžebního oboru natož specifického středoasijského teritoria , tak se mu povedlo vytvořit naprosto profesionální a použitelný materiál. Diplomová práce přehledně a srozumitelně , jakémukoli pracovníkovi firmy s těžební technikou , který nezná teritorium Střední Asie a Kazachstánu, předkládá všechny potřebné informace a návody, jak a s čím úspěšně na středoasijský kazašský trh vstoupit. Úroveň a přínos diplomové práce je důkazem smysluplnosti a vysoké přínosnosti oboru předmětu mezinárodní obchod, který se na FP VUT vyučuje. Přednášená a cvičená látka v předmětu se natolik přiblížila praxi, že student je schopen vypracovávat návrhy postupů a řešení, která poslouží v praxi. Touto diplomovou prací se naplnil cíl maximálního přiblížení teorie praxi. Diplomová práce je výborná.

Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Reif,, Jaroslav

Práce byla vypracována přehledně, jasně strukturována, kvalitní zpracování a využití informací z obchodně složitého teritoria, výstupy jsou prakticky využitelné při obchodních a inženýrských činnostech ve zkoumané destinaci. V práci bylo zjištěno několik formálních překlepů na stranách 12, 14, 32, 91. Práce byla vypracována svědomitě a využívá metody strategické analýzy. Na základě těchto zjištění hodnotím práci jako výbornou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 135059