SKUHRAVÝ, K. Zhodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Roman

Hlavním cílem práce je vyhodnocení finanční situace vybrané společnosti pomocí nástrojů finanční analýzy a dále poskytnout návrhy na její zlepšení. Autor se v práci finanční analýze věnuje, práci by však prospělo celkové shrnutí, na základě kterého by bylo možné navrhnout případná opatření. Kladně ale hodnotím návrhy, které vyplývají především ze strategické analýzy. Jejich úspěšná aplikace by však pravděpodobně měla pozitivní dopad i na finanční ukazatele (např. ukazatele rentability). Teoretická část se zaměřuje výlučně na strategickou a finanční analýzu, které jsou použity v analytické části. Předložená práce není plagiátem, nalezená míra podobnosti je zapříčiněna zejména formálními náležitostmi, obvyklou terminologií a dále jsou do shodného textu zařazeny i citace s uvedením zdroje. Otázky: 1) Projevil se válečný konflikt na Ukrajině i na aktuálních výsledcích společnosti Tesla Inc.? 2) Je pro společnost Tesla Inc. hrozbou pokrok ve vývoji jiných technologií, např. vodíkový pohon?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Toman,, Petr

Už podle názvu práce je hlavním cílem "Zhodnocení sinanční situace podniku a návrhy na její zlepšení". Autor sice provedl finanční analýzu, ale přímo z ní explicitně nenavrhl opatření, která by situaci zlepšila. Postrádám ale srovnání např. s konkurencí. Struktura práce je logická a přehledná, metody popsané v teoretickém přehledu jsou využity v analytické části. S návrhy pro zlepšení situace (je otázkou, zda se jedná o vylepšení pozice na trhu či hospodářských výsledků, i když se to vzájemně nevylučuje) je možné souhlasit. S ohledem na celkovou úroveň diplomové práce, její náročnost, ale také srozumitelnost a přehlednost, navrhuji klasifikační stupeň "C".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 141584