KOZLOVÁ, A. Rozdíly v účetní konsolidované závěrce sestavené podle vybraných národních legislativ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Pěta, Jan

Studentka, při výběru státu komparace, přemýšlela nad několika faktory a následně i na základě ekonomických hledisek zvolila Polskou republiku s kterou Česká republika úzce spolupracuje. Na základě tohoto důvodu hodnotím práci jako vysoce využitelnou v praxi. Kladně také hodnotím komparace, které autorka vypracovala z několika pohledů - z hlediska samotné konsolidace, dále z hlediska výsledků finanční analýzy a v neposlední řadě z hlediska daňové problematiky. Otázka k obhajobě: Myslíte si, že rozdíly vyplývající ze způsobu konsolidace v jednom a druhém státě mohou být hlavním důvodem k rozhodování ve kterém státě bude sídlit mateřská společnost? Pokud nikoliv, tak jaké jsou podle Vás hlavní důvody k tomuto rozhodování?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Autorka práce při volbě státu komparace vycházela z blízkých geografických vztahů. Ty se projevují i do oblasti vzájemného obchodování, kdy Polská republika je v seznamu TOP 3 dovozců i vývozců s ČR. S ohledem na ekonomickou významnost je téma kvalitně a podobně zpracováno s částečným přesahem do oblasti daňové.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Zvolený postup práce odpovídá standardům diplomové práce. Použité metody, které autorka použila při vytvoření své diplomové práce, jsou popsány a je vysvětleno k čemu byly v práci potřeba.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Analýza obou právních rámců v oblasti konsolidace účetních závěrek je provedena a interpretována správně. Podklady k vytvoření metodického postupu přeshraniční konsolidace jsou v pořádku.
Praktická využitelnost výsledků B Na základě správně vytvořených pokladů je přehledně a jednoznačně stanoven postup ve všech šesti přípustných variantách konsolidace, takže kdokoliv potřebuje využít konsolidaci mezi společnostmi, které jsou rezidenty České, resp. Polské republiky, má přehledný a jasný návod ke správnému sestavení konsolidace.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Práce má logickou a přehlednou strukturu. Nejprve jsou jednotlivě rozebrány obě právní soustavy, následně sestaveny konsolidace a v závěru vyhodnoceny důsledky plynoucí ze sestavení v jednom či druhém státě. Jazyková úroveň a použitá terminologie je na odpovídající úrovni.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Autorka používá elektronické i knižní publikace. Pro správné sestavení autorka musela používat i polskou literaturu (legislativu), aby mohla správně sestavit konsolidaci i podle jejich právní úpravy. Rozložení druhů publikací je rovnoměrné a správně využívané.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bartušek, Oldřich

Autorka si jako téma vybrala zajímavou oblast harmonizace účetnictví. Na konkrétním případě posuzovala rozdíly v účetních metodách při zpracování konsolidace ve dvou různých státech. S touto problematikou se vypořádala kvalitně a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 142977