TRAJEROVÁ, L. Návrh obchodní strategie firmy Plojhar vstupující na zahraniční trh [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Škapa, Stanislav

Jedná se o práci, ve které poněkud chybí systémový přístup a to zejména ve vztahu analýzy a návrhů. Návrhy nejsou propracovány do té míry, aby kvalitně naplnili cíl práce. Návrhy považuji za rámcové a obávám se je nazvat strategií expanze firmy na zahraniční trh. Otázky: 1) Jak určíte zda-li je konkurenční rivalita v odvětví velká či malá (viz. str. 59) a co to pro firmu znamená? 2) Jak jste přistupovala ke komparaci kandidátských zemí pro expanzi (str. 62)? Podle čeho jste vybrala kritéria pro komparaci? Postrádám vícekriteriální pohled na tuto komparaci!

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Cíl práce byl splněn.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D Autorka práce při řešení postupovala systémově, použila klasické, standardní metody analýzy problému, avšak ne adekvátně je aplikovala při analýze a v následné návrhové části práce.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Autorka interpretuje dosažené výsledky v nevelké míře, vyvozuje ne zcela transparentní závěry, které ne vždy podporují cíl práce.
Praktická využitelnost výsledků D Autorka navrhla strategii, která je velmi plytká, až povrchní, a to zejména z důvodu omezené analýzy problému, autorka vyvozuje ne zcela transparentní a relevantní závěry, které ne vždy podporují cíl práce. Návrhy pro firmu považuji za rámcové ve vztahu k cíli práce, tj. návrhu expanze firmy na zahraniční trh..
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Jsou dodrženy formální náležitosti, použitá terminologie není vždy adekvátní, k formální stránce lze mít drobné výhrady (např. jazykové chyby a překlepy).
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Autorka práce prokázala velmi dobrou erudici v práci s informačními zdroji, citace odpovídají normě.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Procházková, Kateřina

Diplomová práce je zaměřená na téma návrhu obchodní strategie vybrané společnosti. Diplomová práce je rozdělena na 4 části, kdy v první části autorka uvádí cíl práce a metody a postupy zpracování. Právě popis metod a postupů využitých v práci je nedostatečný a nedává jasný přehled o tom, jak autorka diplomovou práci zpracovávala. Ve druhé teoretické části autorka prokázala schopnost pracovat s odbornou literaturou a provedla základní faktografickou rešerši z adekvátních odborných zdrojů. Třetí část diplomové práce je část analytická. Zde shledávám celou řadu nedostatků u vypracovaných analýz. Největší problém spatřuji ve zpracování SWOT analýzy. První velkým nedostatkem je zařazení SWOT analýzy ihned na začátek analytické části. Jelikož se jedná o komplexní a souhrnnou analýzu, tak nemůže být v práci uvedena jako první. Druhým nedostatkem této analýzy je absence jejího vyhodnocení pomocí bodové škály a na základě výsledků pak vybrána vhodná strategie. Další provedené analýzy (SLEPTE) u vybraných ekonomiky (Německo, Rakousko a Slovensko) jsou velice obecného charakteru a očekávala bych analýzu více relevantních faktorů, které budou ovlivňovat vstup vybrané společnosti na zahraniční trh. Pokud by si autorka již na začátku vybrala pouze jednu ekonomiku, mohly být všechny analýzy zpracovány podrobněji a výsledky by tak dávaly přesnější informace. Čtvrtou návrhovou část práce považuji za nejslabší část diplomové práce. Kapitolu 3.1 Komparace kandidátských zemí pro expanzi bych řadila spíše jako souhrnnou část analytické části, protože autorka zde srovnává jednotlivé analyzované ekonomiky z pohledu možné expanze vybrané společnosti. Návrhovou části tak zůstává pouze kapitola 3.2, která je velice nedostatečná pro samotný návrh expanze a doporučení pro společnost. Názvem diplomové práce je Návrh obchodní strategie firmy Plojhar vstupující na zahraniční trh. V komparaci s názvem práce se domnívám, že v návrhové části není zpracována obchodní strategie společnosti. V obchodní strategii tak postrádám analýzu cílového zákazníka i jednotlivé marketingové cíle a především stanovení obchodních plánů, které by měly být expanzí splněny. Z tohoto důvodu shledávám přínos těchto návrhů pro společnost velice nízký. V diplomové práci se vyskytují gramatické chyby. Otázka k obhajobě: 1. Jaká významná rizika jsou spojena s expanzí společnosti Plojhar na slovenský trh?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů E
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Praktická využitelnost výsledků E
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E
Práce s informačními zdroji D
Navrhovaná známka
E

eVSKP id 143038