PŘÍHODOVÁ, J. Stanovení hodnoty podniku výnosovou metodou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Karas, Michal

Ocenění je provedeno na základě výnosových metod, studentka se v rámci práce podrobněji věnuje stěžejním předpokladům ocenění (očekávanému vývoji tržeb, investic) a rovněž se zabývá identifikací konkurenční výhody a jejímu vztahu k rentabilitě kapitálu. Zmíněné je navíc konzultováno s vedením společnosti, což přispívá k věrohodnosti ocenění. K obhajobě připojuji následující otázku: Je možné v případě vámi oceňovaného podniku identifikovat jedinečná rizika, pokud ano, jaký vliv by měl tento fakt na výsledné ocenění?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Leitner, Dominik

Zvolené téma považuji za vrchol podnikových financí, jelikož kombinuje stěžejní části ekonomiky podniku spolu s obecnými ekonomickými disciplínami. Jednotlivé přístupy ocenění podniku výnosovými metodami poskytují možnost věrohodného ocenění potenciálu subjektu s ohledem na silné stránky a slabiny v daném tržním prostředí, což přináší úplný obraz o hodnotě podniku nejen potencionálním investorům, ale také vlastníkům a managementu firmy. Tato diplomová práce je velmi zdařilá. Autorka zvolila adekvátní přístup a zvolené metody ocenění poskytují reálný pohled na hodnotu podniku. Velice pozitivně hodnotím část strategické analýzy, na jejíž základě byl stanoven reálný potenciál společnosti, který byl podpořen výsledky zkoumání finančního zdraví subjektu. Studentka zachytila veškeré relevantní faktory z vnějšího i vnitřního prostředí, které zdařile ohodnotila a kvantifikovala jejich vliv na podnik jako takový a obhájila přístup ,,ongoing concern", který je pro ocenění výnosovými metodami klíčový. Cílem této práce bylo stanovit hodnotu podniku výnosovými metodami. Díky strategické a finanční analýze byla zjištěna síla a zdraví podniku. Následné vymezení relevantního trhu a prognóza tržeb dala základ pro finanční plán, který je pro dané téma nezbytný v požadované struktuře a kvalitě. Velmi profesionálně sestavený finanční plán poskytl výhled na peněžní tok, s jehož použitím byla vypočtena výsledná hodnota podniku, která je z mé strany hodnocena jako reálná. Jelikož autorka zdařile naplnila cíle tohoto tématu v plném rozsahu, práci doporučuji k obhajobě s výborným hodnocením.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 143136