BOČEK, T. Stanovení hodnoty podniku výnosovou metodou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Karas, Michal

Práce se zabývá oceněním americké ocelářské společnosti, přičemž trh s ocelí prochází v hodnocené době dočasným výkyvem. Diplomant tento fakt reflektoval použitím třífázové metody, která je pro tento účel vhodná a nadto vycházel při odvozování parametrů z analýzy dlouhodobých trendů, aby výsledné ocenění nebylo zatíženo chybou. Přes drobné nedostatky hodnotím práci jako zdařilou. K obhajobě připojuji následující otázku: Pro druhou fází předpokládáte stabilizaci trhu s ocelí v roce 2025, mohl byste tento předpoklad více zdůvodnit?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Práce se zabývá ohodnocením americké společnosti, což s sebou přináší potřebu porozumění jiného formátu výkazů a správného uchopení plynoucích specifik v rámci finančního plánu. Chybí mi hlubší objasnění těchto specifik v rámci sestaveného plánu. Na druhou stranu student při řešení stěžením parametrů ocenění argumentuje věcně, opírá se o analýzou podložená specifika oboru a upřednostňuje dlouhé časové řady, aby odvozená pokračující hodnota nebyla zatížena krátkodobými výkyvy trhu, což by jinak byla klasická chyba, které se však nedopustil.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Dongres, Marek

Předložená práce splňuje veškeré kvalifikační požadavky, které jsou na tento styl práce kladeny. Autor dokázal komplexně zhodnotit společnost na makroekonomické i mikroekonomické úrovni za využití široké škály českých i zahraničních zdrojů. Stanovené investiční doporučení "nekupovat" se navíc v současném tržním prostředí ukazuje jako správné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 143141