MRÁZ, T. Organizační opatření pro zajištění informační bezpečnosti na podnikatelské fakultě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Petr

Diplomová práce je jeden ze dvou základních bloků pro řízení kybernetické bezpečnosti na Podnikatelské fakultě - bloku organizačních opatření. Jedna ze základních otázek " V jakém stavu se nachází kybernetická bezpečnost na VUT FP?" je stěžejní také pro řešení cílů diplomové práce, při němž bylo nutno poměrně složitě rozmotat tuto neřešenou problematiku, aby byly splněny stanovené cíle. To se zdařilo nalezením způsobu, jak napravit zřejmé nesoulady s VKB. Doplňující dotazy: 1. Jaké je ekonomické zhodnocení práce z pohledu: - vypracování návrhů řešení organizační stránky kybernetické bezpečnosti - jaké jsou odhadované náklady na implementaci návrhu řešení

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Petr,, Barták

V legislativním kontextu působnosti zákona o kybernetické bezpečnosti, potažmo vyhlášky o kybernetické bezpečnosti č. 82/2018 Sb., se téma kybernetické bezpečnosti stává důležité nejen pro státní instituce, ale i pro soukromý sektor. Jelikož cílem této diplomové práce bylo poskytnutí podnětů/důvodů pro implementaci systému řízení bezpečnosti informací (dále jen ISMS) a osvětlit problematiku řízení kybernetické bezpečnosti, autor této práce svůj cíl dle mého názoru splnil. Jak vyplývá z provedené GAP analýzy (VUT FP je z převážné části v nesouladu s požadavky plynoucími ze ZKB/VKB), VUT FP by se tématem kybernetické bezpečnost měla vážně zabývat a to nejen s ohledem na fakt určení VUT FP jako správce významného informačního systému. V tomto ohledu pak lze velice kladně hodnotit vlastní návrh řešení pro implementaci ISMS a napravit tím nesoulady s VKB, které byly identifikovány v analytické částí práce. Tuto závěrečnou práci doporučuji k obhajobě, jelikož obsahuje komplexní vhled do řešené problematiky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 143231