ŠŤASTNÁ, N. Hodnocení ekonomické situace zvolené korporace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Hanušová, Helena

Teoretická východiska jsou zpracována nevyváženě (viz práce s informačními zdroji). Charakteristika firmy (kap. 2.1) není provedena dostatečně podrobně (chybí charakterstika dodavatelů a odběratelů). Vlastní analytická část začíná PESTLE analýzou. Autorka zaměnila pořadí faktorů. Politické faktory nejsou analyzovány, místo nich autorka uvádí problematiku legislativní, která je tak zpracována dvakrát. Závěrečné shrnutí je adekvátní. Porterův 5 faktorový model, McKinseyho model 7S jsou zpracovány a stručně, ale výstižně. U obou metod je uvedeno závěrečné zhodnocení. Nejrozsáhleji je zpracována fin.analýza, i zde autorka formulovala závěrečné shrnutí výsledků výpočtů. Výsledky analýz jsou shrnuty do SWOT ananlýzy a následně je doporučena strategie WO. V úvodu kap. 3 uvádí problémy, které považuje za klíčové pro uskutečnění doporučené strategie. Do této oblasti směřují i doporučení a návrhy, jejichž realizace by umožnila zlepšit stávající stav (podrobněji viz praktická využitelnost. výsledků). Tím byl cíl práce splněn. Práci d o p o r u č u j i k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Cíl práce byl splněn.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Zvolený postup řešení je obvyklý, kombinace použitých metod také. Chybí vysvětlení, proč autorka vybrala použité metody a co od jejich aplikace očekává.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Autorka prokázala schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich adekvátní závěry neboť u každé použité analytické metody vypracovala její stručné shrnutí, které využila pro sestavení SWOT analýzy. Závěrem je identifkována stávající strategie a doporučena strategie WO.
Praktická využitelnost výsledků C První oblastí praktického využití práce spočívá v provedených analýzách, které poskytují informace o ekonomickém stavu TYP servis, s.r.o. Nedostatek pracovních sil a růst tržeb jsou dvě klíčové oblasti do kterých autorka směřuje svá vhodná a realizovatelná doporučení a návrhy. V kap. 3.1 jsou odhadovány náklady na realizaci podávaných návrhů směřujících k zlepšení situace nedostatku pracovních sil. Kap. 3.2 obsahuje řadu velmi vhodných doporučení a námětů, jejichž realizací by velmi pravděpodobně došlo k navýžení tržeb.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Uspořádání práce je logické. Formální náležitosi jsou dodrženy, pouze cíl práce uvedený v zadání autorka zužuje, nicméně jeho podstata zůstala zachována a postupy zpracování autorka zaměnila za dílčí cíle. Použitá terminologie je správná (až na str.84, kde je chybně uváděna strategie ofenzivní, jako strategie WO - což je stategie spojenectví), jazyková úroveň je slabší (např. str. 11 ) včetně pravopisu (např.str. 82).
Práce s informačními zdroji, včetně citací D V teoretických východiscích chybí zdůvodnění výběru analýz, výčet většího množství metod i zdůvodnění výběru mětod. Teoretická východiska jsou zpracována nerovnoměrně, neúměrně velká část je věnována finanční analýze, naproti tomu SWOT analýze není, dle mého názoru, věnována dostatečná pozornost. V teoretické části práce postrádám diskusi, respektive srovnávání názorů různých autorů a důvod příklonu k některému z nich (výjimku tvoří poslední odstavec na str.34). I když jsou shody vysoké, jsou akceptovatelné, neboť autorka zdroje cituje a vyšší množství citací odpovídá zaměření práce.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Bartoš, Vojtěch

Přínos diplomové práce spočívá ve zpracování nezávislé externí finanční analýzy společnosti, vycházející z komplexní metodiky a diagnostice hlavních nedostatků v hospodaření společnosti. Práce je přehledně uspořádaná a umožňuje snadnou orientaci v textu, který je doplněn tabulkami s dobrou vypovídací schopností. Bohužel některé tabulky jsou rozděleny na dvě strany. Pro srovnání finančních výsledků společnosti byl vybrán jen jeden konkurent a oborový průměr. V závěru není shrnutí, co diplomantka zjistila a co navrhuje, ale pouze popis obsahu diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 143422