KADLÍK, L. Návrh cyklonového odlučovače pro horký plyn [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Práce Bc. Libora Kadlíka popisuje postup návrhu odprášení horkého plynu s eliminací tepelných ztrát. Práce obsahuje standardně rešeršní a praktickou část. Rešerše je celkem podrobná, kdy v ní student popisuje vlastnosti prachových částic podstatných pro odlučování a odlučovače prachových částic s důrazem na suché mechanické odlučovače. Praktická část obsahuje návrh několika variant odprášení a výpočet tepelných ztrát vybraného cyklónu a návrhy na jejich snížení. Celkově se jedná o standardní práci s velkým množstvím variant návrhů, které možná měly být více okomentovány. Grafická a stylistická stránka je na dobré úrovni, překlepů a chyb je přiměřeně délce a typu práce. Student pracoval samostatně, využíval konzultace. Cíle práce byly naplněny. Jako vedoucí diplomové práce práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Milčák, Pavel

Předložená diplomová práce se zabývá technologiemi odstraňování tuhých znečišťujicích látek z horkého plynu. Problematika je aktuální vzhledem ke stále intenzivnějšímu snižování obsahu tuhých látek z plynů a spalin. V rešeršní části jsou popsány různé typy odlučovačů, bohužel však chybí větší důraz právě na zadaný horký plyn. U návrhu řešení je rozpracovaných několik variant a jejich kombinací. Výsledná varianta zapojení tří multicyklonů do série je však mírně překombinována a ve snaze o dosažení vysoké odlučivosti i v malých frakcích vede k velmi složitému a drahému technickému řešení. Kapitola č. 12 se zdá být v práci zbytečná. Drobné nepřesnosti v práci obsažené svědčí o malých zkušenostech autora a nemají vliv na celkové hodnocení práce. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139574