LANG, F. Chladič motorového oleje závodního vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartuli, Erik

Diplomová práce studenta Bc. Filipa Langa "Chladič motorového oleje závodního vozidla" byla zaměřená na vývoj chladiče oleje z polymerních vláken. Prace formou a obsahem zcela splňuje zadání a cíle. Těžiště práce spočívá v návrhu výměníku tepla z polymerních dutých vláken, jeho výrobu a testování. V rámci této práce student napsal vlastní program pro zařízení X-Winder, které se používá k výrobě výměníku tepla. Ve své práci student prokázal schopnost práce s odbornou literaturou, pracoval iniciativně a samostatně. Student pravidelně konzultoval své prací a často přicházel i s vlastními myšlenkami, které zpracovával do projektu. Během výroby výměníku tepla a jeho dalším testování prokázal i svou manuální zručnost. Výsledky mají důležitý praktický význam. V průběhu své práce student napsal program, který zjednodušil a optimalizoval provoz navíjecího stroje X-Winder. Laboratoř přenosu tepla a proudění hodlá v budoucnu tento program využít pro výrobu těchto typů výměníků tepla. Výsledky experimentu také ukázaly, že polymerní výměník tepla má dobré termofyzikální vlastnosti a bude dále testován ve společností Hanon Systems Autopal ve speciální zkušebně. Na základě výše uvedených dílčích kritérií hodnotím práci jako výbornou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Guzej, Michal

Práce se zabývá návrhem, výrobou a testováním výměníku z dutých polymerních vláken, jenž má nahradit standardně používaný olejový chladič pro závodní automobil Škoda S2000. Navržený chladič je vyroben pomocí navíjecího zařízení X-Winder a jeho funkčnost pro tyto účely byla studentem vylepšena za požití programovacího jazyku Python, kterým generuje řídicí textový soubor. Hlavní část práce se věnuje popisu studentem vyvinutého programu, který zajišťuje správné navíjení vložky, pláště a pomocných ploch výměníku. Program je rovněž doplněn o uživatelské rozhraní, které přehledně vede uživatele při zadávání vstupních parametrů nutných pro jeho spuštění. A následně je uveden popis jednotlivých kroků při výrobě. Zde je vidět velký přínos autora, který svým programem umožnil zvýšit využitelnost navíjecího zařízení X-Winder a usnadnil práci při výrobě nových výměníků. V poslední části práce se autor věnuje testování vyrobeného výměníku a jeho porovnání se standardním chladičem. Prezentované výsledky a popis měřicího celku by mohli být důkladnější. Například měření bylo prováděno pro podmínky (průtoky, teploty), které nejsou autorem nijak dál popsány. Takže není jasné, proč byly zvoleny popřípadě, jestli jde o běžné provozní podmínky. Práce je strukturovaná logicky, jednotlivé kapitoly na sebe navazují. Po formální stránce obsahuje všechny náležitosti, až na drobné chyby v textu. Obecně jsou v práci nedostatky s dostatečným popisem, který by čtenáři umožnilo jednoduše pochopit, co a proč bylo uděláno a získat základní představu o popisovaných chladičích. Zcela chybí popis chladičů z pohledu pracovních podmínek (teploty, tlaky, průtoky, ...) a jejich rozměrů. V zadání práce je uvedeno, že hlavní výhodou chladiče z dutých vláken je nižší hmotnost, jejíž hodnota není uvedena, takže čtenář nemá možnost si toto tvrzení zkontrolovat. V práci je velké množství fotografií, ovšem autor mnohdy nevyužívá jejich dobrou vypovídající hodnotu doplněním o popisy, které by umožnily rychlou orientaci v textu. Například obr. 4.39, kdy by bylo vhodné znázornit okruh pro vodu a olej, dále pozice teploměrů atd. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139711