KUČERA, J. Transparentní polykrystalické keramické materiály s kubickou strukturou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Maca, Karel

Diplomová práce Bc. Jana Kučery je zaměřena na přípravu transparentních polykrystalických keramických materiálů na bázi kubického ZrO2 (ZrO2 + 8mol%Y2O3), a to jak v podobě čisté, tak také dopovaných TiO2. Práce tak doplnila spektrum dosud připravovaných transparentních keramik na OKP ÚMVI, když dosud byly připraveny keramiky na bázi Al2O3 (čisté i dopované luminoforními prvky), MgAl2O4 a v translucentní formě i t-ZrO2. V teoretické části práce student vypracoval rešerši z přípravy (tvarování a slinování) pokročilých keramických materiálů a jejich optických a luminiscenčních vlastností a prokázal velmi dobrou schopnost orientovat se ve vědecké literatuře a získané poznatky dobře interpretovat. V experimentální části práce se student věnoval přípravě čisté a titanem dopované c- ZrO2 keramiky. K tomu použil uniaxiálního a izostatického lisování za studena, beztlakého předslinutí do fáze uzavřené pórovitosti a následného izostatického lisování za horka (HIP). U připravených vzorků byla hodnocena mikrostruktura, optická propustnost a luminiscenční vlastnosti. Dopování bylo provedeno dvěma postupy – infiltrací keramického polotovaru suspenzí nanočástic TiO2 a homogenizováním směsi c-ZrO2 a TiO2. Zde je potřeba vyzdvihnout studentovu samostatnost a zručnost při práci v laboratoři. Výsledky práce jsou zajímavé a doplňují a rozšiřují všeobecné znalosti o optických vlastnostech polykrystalických pokročilých keramik. Vzhledem k tomu, že v rámci práce byly získány některé pozoruhodné výsledky (např. nedopovaná c-ZrO2 keramika s relativní transparencí 90,5% při vlnové délce 632,8 a žlutá luminiscentní emise při vlnové délce 545 nm) je předložená diplomová práce dobrým základem pro vědecky hodnotnou publikaci. Z výše uvedených důvodů hodnotím práci Bc. Jana Kučery známkou A – výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pouchlý, Václav

Student Bc. Jan Kučera vypracoval svoji diplomovou práci na téma transparentní polykrystalické keramiky s kubickou strukturou. Cílem práce bylo připravit transparentní keramický materiál, který by díky vhodným dopantům vykazoval luminiscenční vlastnosti. Student v rámci řešení své diplomové práce velmi dobře zvládl všechny potřebné teoretické, experimentální i vyhodnocovací znalosti a dovednosti. V rámci experimentální práce připravil více než 85 keramických vzorků z různými vlastnostmi, z nichž minimálně 10 bylo průsvitných/průhledných a vykazovaly luminiscenční vlastnosti. Student dosáhl u nedopovaných vzorků průsvitnosti 90,5% teoretického maxima při vlnové délce 632,8 nm, což je číslo srovnatelné s nejlepšími světovými vědeckými týmy. Velkým přínosem práce je i použití velkého spektra různých přístrojů, které byly použity pro připravení vzorků a jejich následné analýzy. Student prokázal, že experimentální práci velmi dobře rozumí a byl schopen dosažené výsledky důkladně interpretovat i korelovat s výsledky ostatních cizojazyčných týmů. V psané části diplomové práce se student dopustil pár chyb, jako je např. přehození čísel obrázků 29 a 30, nebo použití tmavě hnědé (místo černé) barvy na straně 29. Uvedené chyby jsou však pouze malého významu a pro takto rozsáhlou práci jsou naprosto pochopitelné. Výše uvedené výtky jsou pouze malého rozsahu a velikost, komplexnost i dosažené výsledky hodnotím známkou A/Výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139738