ZATLOUKAL, T. Koncepce lehkého skládacího koše horkovzdušného balónu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Šplíchal, Jan

Předložená diplomová práce se skládá z šesti základních kapitol, v nichž autor rozebírá jednotlivé oblasti potřebné pro řešení návrhu koše a hořáku horkovzdušného balonu, a to od přehledu současných konstrukcí přes požadavky kladené na návrh až po samotný konstrukční návrh a pevnostní kontrolu. Student pracoval samostatně a využíval konzultací s vedoucím práce a specialisty pro stanovení hlavního směru práce a vyřešení jednotlivých kroků návrhu. V průběhu práce splnil všechny body zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Löffelmann, František

Diplomant provedl rešerši obdobných balónových košů. Ze zpracování návrhu nového koše je zřejmé, že se důkladně seznámil s požadavky odpovídajícího předpisu CS-31HB a mnohdy se odkazuje i na konzultace s výrobcem. Konstrukční návrh jednotlivých částí je logicky uspořádaný, demonstruje rozbor různých návrhových variant geometrie i materiálu. Podrobně je popsán i analytický návrh sendvičové podlahy. Z textu jsem pochopil, že pro potahy sendvičů je použita výztuž z aramidové tkaniny. Nutno však podotknout, že zejména modul pružnosti, pevnost v tahu a tlaku jsou vypočtené pomocí vztahů platných pro jednosměrný pás. V důsledku čehož pak nebude vyhovovat detailní pevnostní kontrola a vypočtený průhyb bude výrazně větší. Dále student podrobně rozebral jednotlivé případy zatížení a zkontroloval lana, oka a pomocí MKP také rám koše a rám hořáku, kde využil jak modely s 1D prvky, tak 3D prvky. U detailních modelů věnuje pozornost koncentraci napětí, se zdůvodněním že napětí budou reálně nižší kvůli nepřesnosti sítě. I v případě dobré sítě by špičky napětí zřejmě vymizely při zohlednění plasticity. Diplomová práce je psaná srozumitelně bez výraznějších formálních nedostatků a spolehlivě dokládá splnění všech bodů zadání. Zejména bych vyzdvihl její praktický přínos, neboť student navrhl nový koš, který ve srovnání se stávajícími modely výrobce umožňuje složení a na základě hmotnostního rozboru dokládá výraznou úsporu hmotnosti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140105