ŠIMKOVÁ, N. Energetické zásobování areálu Technická 2 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Brázdil, Marian

Téma předkladné práce bylo zaměřeno na technicko-ekonomické zhodnocení možných variant umístění fotovoltaických elektráren v areálu Fakultu strojní VUT v Brně. Jedná se o standardní, ryze praktické téma, u kterého se jeho náročnost a hodnocení odvíjí od počtu analyzovaných variant a míry jednotlivých detailů. Předkládaná práce se danému tématu v praktické části DP věnuje velmi zevrubně. Ilustrovat je to možné i na vytvořené technické dokumentaci. Množství souvisejících detailů je na diplomovou práci tohoto tématu nadstandartní. Množství konzultací studentky bylo vzhledem k její technické zdatnosti a velmi dobré orientaci v dané problematice minimální a týkalo se prakticky výhradně zajišťování potřebné dokumentace a naměřených dat. Velmi kladně hodnotím, jak aktivně, systematicky, zodpovědně a samostatně studentka k vypracovávání své práce přistupovala. Výsledná práce obsahuje drobné nedostatky formálního charakteru, nicméně způsob jejího provedení a výslednou informační hodnotu při srovnání s obdobnými pracemi hodnotím na výborné úrovni. Práci proto doporučuji k obhajobě i s výborným výsledným hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pospíšil, Jiří

Práce se hned od první kapitoly věnuje řešení zadaného problému bez zbytečných balastních textů. Celá práce je psána věcně s vysokou informační hustotou. Uspořádání kapitol je logické a odpovídá struktuře řešení zadaného úkolu, kdy jsou přehledové informace vhodně začleněny v rámci popisu a návrhu solárního fotovoltaického systému pro areál VUT FSI. Práce prokazuje nadstandartní orientaci studentky v problematice. Popsány jsou návaznosti na distribuční síť, historické přehledy spotřeb areálu FSI a komentovaný přehled vývoje cen elektrické energie. Hodnocení budoucího vývoje cen el. energie je realizováno zavedením 4 scénářů budoucího vývoje v rámci kterých je možné očekávat budoucí reálný vývoj. Popisným způsobem je uveden princip fotovoltaických panelů včetně problematiky jejich materiální náročnosti a recyklace. Popis dílčích elektrotechnických prvků fotovoltaického systému je uveden v rozsahu výrazně nad rozsah problematiky vyučované na FSI. V rámci zpracování práce se podařilo posbírat všechna relevantní data o provozu dvou fotovoltaických elektráren instalovaných v areálu FSI. V odpovídajícím rozsahu jsou zpracovány návrhy variant instalací FV panelů na střechách budov areálu FSI. Zpracovaný přehled dotačních titulů pro financování FV instalací je povedeným shrnutím aktuálních možností. Ekonomické hodnocení navržených variant je zcela odpovídající realitě. Věcné připomínky: Práce je napsána věcně, návrhové výpočty provedeny s využitím specializovaného SW. I tak by do diplomové práce patřilo uvedení základních výpočetních vztahů, které vedly k dosažení uváděných hodnot. Formální připomínky: Některé grafy mají uvedeny popisky v angličtině bez uvedení českého ekvivalentu. Při uvedení popisku pod grafem/obrázkem již není potřebné uvádět název grafu/obrázku nad grafem. Graf 3.1.1 - chybí uvedení jednotek příslušných k hodnotám osy Y. Stanovisko: Hodnocená práce má prvky zdařilého studentského díla a naplnila všechny cíle zadání. Práce prokazuje nadstandartní orientaci studentky v řešeném tématu a schopnost samostatného zpracování technického zadání. Závěry práce považuji za prakticky využitelné při hodnocení investičních záměrů FSI v oblasti fotovoltaiky. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140221