BATELKA, J. Výpočtové modelování šíření lidského hlasu vokálním traktem a v prostoru okolo těla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Švancara, Pavel

Diplomová práce se zabývá výpočtovým modelováním šíření akustických vln od hlasivek přes vokální trakt a dále do prostoru okolo hlavy a těla člověka s využitím metody konečných prvků. Je porovnáno zvukové pole v okolí samostatné hlavy a hlavy s torzem ženského a mužského těla při harmonickém buzení v místě hlasivek. Student splnil všechny požadavky zadání a prokázal dobrou schopnost komplexního přístupu k řešení zadaného problému. K řešení přistupoval svědomitě a iniciativně. Práce je na dobré úrovni a získané výsledky bude možno využít při dalším výzkumu v dané oblasti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hájek, Petr

V diplomové práci je popsáno velmi aktuální téma, jak ovlivňuje tvar lidského těla odrazy hlasu kolem něj. Měření z loňského roku totiž ukazují, že tvar hrudníku má u některých frekvencí na odrazy podstatný vliv. V rešeršní části je uvedeno téměř dvacet modelů z literatury, z nichž jen některé mají k práci blízký vztah. Jiné modely by si zasloužily hlubší analýzu, ze které by se dal obdržet například rozbor vhodných okrajových podmínek použitých k buzení modelu. Přestože je v práci dostatek cizojazyčné literatury, citování je zcela nedostatečné a na mnoha místech reference chybí nebo necitují původní zdroj. Chybí i odkazy na obrázky, u kterých je obtížné nalézt přímý vztah k textu. Zavádění zkratek se většinou děje bez zmínky, co zkratka znamená. Popis vytvořeného modelu je ochuzen o důležité detaily, například typ použitého prvku a některé vlastnosti prostředí. Analýza absorpčních koeficientů je na druhou stranu zpracována velmi pečlivě a moc zajímavá je i metoda IDW (inverse distance weighting) použitá k interpolaci výsledků v bodech. Vzhledem k velikosti počítané domény by se dal ušetřit výpočtový čas, kdyby harmonická analýza začínala od 240 Hz, nikoli od 0 Hz. Výsledky z výpočtového modelování souhlasí s výsledky z literatury, chybí zde ale srozumitelně formulované závěry, které by odkryly, které frekvence jsou odrazy ovlivněny nejvíce a kde se jejich vliv dá vystopovat. Kladně hodnotím použití LaTeXu, přestože je práce plná překlepů a gramatických, sémantických a typografických chyb. Diplomant splnil zadání a požadavky kladené na diplomové práce, proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 140359