KUPKA, O. Vliv krutové předdeformace na lomové charakteristiky při tahovém namáhání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Horníková, Jana

Lomový diagram je jednou ze základních lomových charakteristik materiálů potřebných pro predikci lomového chování, zejména lomové houževnatosti, poněvadž experimentální realizace zkoušek lomové houževnatosti je ekonomicky i časově velmi náročná. Student pro 2 typy zkušebních těles (hladkého a vrubovaného), které byly před tahovou zkouškou předdeformovány krutem, hodnotil vliv krutové předdeformace na triaxialitu napětí a velikost redukovaného přetvoření v okamžiku lomu a na základě těchto výsledků zkonstruoval lomové diagramy. Diplomant projevil při zpracování diplomové práce velkou samostatnost, prostudoval mnoho literatury, od nejstarší, která tvoří základ lomové mechaniky, až po nejnovější články věnující se vlivu triaxiality na lomové chování materiálu. Musím vyzvednout jeho úsilí při numerickém elastoplastickém řešení pole napětí a deformací, věnoval hodně úsilí a času úpravě modelu a použil model materiálu, který velmi dobře odpovídal experimentálním výsledkům. Oceňuji i jeho aktivní přístup při realizaci experimentů. Diplomant velmi pečlivě srovnával výsledky numerického výpočtu s experimentem a samostatně řešil příčiny neshod těchto výsledků. Jeho přístupu k řešení problémů si velmi cením. Všechny cíle uvedené v zadání diplomant splnil a jeho práci v celém průběhu řešení diplomového projektu hodnotím stupněm A / výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Majer, Zdeněk

Předložená diplomová práce se zabývá vlivem plastické deformace v příčném průřezu tělesa na lomové charakteristiky při tahovém namáhání oceli. Práce je vypracována celkově na 89 stranách a je rozdělena celkově do 10 kapitol doplněných o úvod, závěr a seznamy použité literatury, zkratek a symbolů. Práce je velice zajímavě koncipována, kdy nejprve diplomant provedl experimentální zkoušky, ze kterých získal materiálové vlastnosti daného materiálu. Tyto pak použil do konečno-prvkových modelů a pomocí numerických výpočtů poté navrhl vstupní data do dalšího experimentu. Na závěr pak porovnal výsledky z výpočtového modelu s výsledky z experimentálního měření. Lze prohlásit, že všechny cíle práce byly zcela uspokojivě splněny. Z hlediska formální stránky neobsahuje předložená práce žádné zásadní chyby. Autor se sice nevyvaroval několika překlepů, což je ovšem u tohoto typu práce standartní. Největším problémem je orientace v textu, která je znesnadněna řekl bych až nadužíváním odkazů na různé tabulky, obrázky či rovnice v odlišných částech práce. Závěrem konstatuji, že, dle mého názoru, předložená práce převyšuje požadavky kladené na diplomovou práci a s kvalifikací "B" ji po zodpovězení níže uvedených otázek doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 141459