KOPKÁŠOVÁ, K. Design tavné lepící pistole [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Sládek, Josef

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - C, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - B a grafická úprava výkresu - B. Jedná se o akumulátorovou tavnou lepící pistoli pro cílovou skupinu domácích kutilů. Tvarová koncepce je organická, reflektuje posuv lepící tyčinky a je částečně inspirována streamline designem. Důležitou roli zde hraje ergonomie, včetně způsobu odkládání pistole na stojánek, který je součástí řešení. Madlo je mírně poddimenzováno ve srovnání s horním objemem, stojánek působí schematizovaně a vlastní fixace pistole v něm není dostačující. Celkově hodnotím pozitivně zejména horní hmotu pistole, která je čistě vystavěná, členění pláště je originální, vyjadřuje směrovost, má výraznou dynamiku a boční křivky jsou pro návrh charakteristické. Dotažené je rovněž zpracování displeje, transparentních bočních průhledů a průduchů nad topným článkem. Barevné varianty jsou možná příliš decentní a některé odstíny tmavé, nicméně soubor všech uplatněných barev má svou logiku. Navržené logo symbolizuje propojenou linií proces tavného lepení. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní řešení designu tavné lepící pistole.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rubínová, Dana

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - C, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresu - B. Studentka se věnovala návrhu designu tavné lepící pistole, která bude určena zejména hobby uživatelům. Výsledné tvarování pistole je v souladu se současnými trendy, funkčními i technologickými požadavky v dané oblasti. Tvar je kultivovaný, dynamická silueta snad až příliš dramatizuje akt lepení. Stojánek je při absenci výklopné nožky nutnou výbavou, jeho tvarování by však žádalo zklidnění a větší vizuální návaznost na samotnou pistoli. V navržené podobě by uložení pistole bylo zjevně nestabilní a rizikové. Integrovaná odkapávací miska je však praktickým nápadem. Sklon rukojeti je z ergonomického pohledu optimální. Je však mírně poddimenzovaná, a to fakticky i vizuálně vzhledem k tělu pistole. Poměrně dlouhý ovládací kohout vzbuzuje pochybnosti, zda by při maximálním stisku nebyly utlačovány ostatní prsty na rukojeti. Textová část je zpracována pečlivě, návrh je prezentován přesvědčivě. Za slabinu považuji nulový progres od variantního návrhu ke konečnému řešení. Výhradu mám také ke grafickému řešení logotypu. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní řešení designu tavné lepící pistole.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140081