VIRÁGOVÁ, E. Příprava skafoldů na bázi kalcium fosfátů a oxidu křemičitého pro biomedicínské aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Částková, Klára

Tématem diplomové práce Bc. Elišky Virágové je příprava porézních kalcium fosfátových keramik dopovaných oxidem křemičitým. Studentka začala intenzivně na diplomové práci pracovat již ve 4. ročníku a svou nadstandardní aktivitou přispěla k řešení výzkumného projektu našeho pracoviště s LF MU, jehož záměrem je připravit materiály vhodné pro náhrady meziobratlových plotének. Její práce byla od počátku samostatná, systematická a pečlivá. Rychle se zorientovala v řešené problematice. Dokázala shrnout a utřídit potřebnou literaturu zaměřenou na biomateriály, přípravu porézních keramických struktur a současný stav v oblasti přípravy porézních kalcium fosfátů. V praktické části pak sbírala a správně vyhodnocovala výsledky a navrhovala další postupy. Prakticky se účastnila celého poměrně složitého procesu přípravy porézní keramiky (zahrnující i chemické procesy) a vyhodnocení jejich vlastností. Samotnou práci tvořila také samostatně, s tvůrčím přístupem, velkým elánem i nadšením. Na základě uvedeného a vzhledem k naplnění cílů diplomové práce doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hadraba, Hynek

Předložená diplomová práce se zabývá přípravou pěnové hydroxyapatitové keramiky s přídavkem oxidu křemičitého metodou ze směsných suspenzí metodou přímého napěňování a replikační metodou za použití polyuretanové polymerní pěny. Práce navazuje na výsledky získané na řešitelském pracovišti a danou problematiku dále rozvíjí. Zvolené téma práce považuji za aktuální. Práci uvádí přehledně zpracovaná literární rešerše, založená na více než 60-ti literárních zdrojích, která shrnuje problematiku kostních náhrad a jejich přípravy. Literární rešerše je zpracována pečlivě a uvádí čtenáře do zpracovávané problematiky. Na tuto kapitolu navazuje část popisující samostatně získané výsledky a jejich odpovídající diskusi. Práce řeší danou problematiku komplexně, od optimalizace přípravy keramických pěn, přes hodnocení jejich mikrostruktury a mechanických vlastností, až po hodnocení bioaktivního chování pěn a jejich degradaci v prostředí lidského organismu. Ze získaných výsledků jsou vyvozeny odpovídající závěry. Práce splňuje požadavky kladené na tento typ prací. Celkově hodnotím diplomovou práci jako výbornou a navrhuji její přijetí k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140668