KUNOVSKÝ, O. Vliv vzniku ettringitu na mechanické vlastnosti cementů dopovaných zinkem. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Šiler, Pavel

Ondřej Kunovský v rámci práce s názvem Vliv vzniku ettringitu na mechanické vlastnosti cementů dopovaných zinkem provedl velké množství testů a získaná data mají publikační potenciál. Na měřeních pracoval téměř dva roky a po celou dobu ve velké míře využíval konzultací a veškerá získaná data okamžitě diskutoval na základě porovnání s dostupnou literaturou. Z tohoto důvodu jeho práci doporučuji k obhajobě s hodnocením výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Využívání konzultací při řešení práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Matějka, Lukáš

Bakalářská práce se zabývá využitím oxidu vápenatého, kyseliny mravenčí a mravenčanu vápenatého jako akcelerátory tuhnutí portlandského cementu pro potlačení negativních vlivů oxidu zinečnatého na hydrataci cementu a jejich vliv na obsah ettringitu. Byly sledovány 4 faktory: změny v hydrataci cementových past pomocí isoperibolické kalorimetrie, změny ve vývoji mechanických vlastností v závislosti na použitém akcelerátoru a uložení vzorku, změny ve zpracovatelnosti cementových past přídavkem akcelerátory a vliv použitých aditiv na obsah ettringitu v hydratovaných cementových pastách pomocí rentgenové difrakce a elektronové mikroskopie. Teoretická část se rozsáhle věnuje vlastnostem cementového slínku, mechanismu a teoriím hydratace cementových fází a metodám využívaných pro jejich studování. Dále obsahuje rešerši věnující se popisu vlivu zinečnatých iontů na hydrataci fází portlandského cementu z dostupných literární poznatků. V poslední části se věnuje akcelerátorům tuhnutí a tvrdnutí portlandského cementu využívaných ve stavebním průmyslu a jejich mechanismu působení. Student se rozsáhle věnuje výsledků kalorimetrie, které posléze dává do kontextu ostatních výsledků. Vzorky mohli být v této kapitole lépe popsány, což by zlepšilo přehlednost. Detailně popisuje vývoje mechanických vlastností různých směsí. Jako velice důležité jsou poznatky dlouhodobých pevností, které poukazují na komplexní chování těchto materiálů a na rozdíly v chování při uložení vzorků ve vodě. Závěr práce je obsáhlý, což reflektuje velké množství naměřených dat. Také přehledně a pochopitelně zasazuje výsledky do kontextu a diskutuje jejich korelaci s obsahem ettringitu ve vzorcích. Práce je celkově logicky a přehledně členěná a obsahuje velké množství dat. Celkově tuto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139002