SKALÍK, M. Možnosti hydrometalurgického procesu pro získávání lehkých kovů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Opravil, Tomáš

Bakalářská práce studenta Martina Skalíka se zabývá možnostmi využití hydrometalurgického procesu při výrobě lehkých kovů. Konkrétně práce studuje možnosti a podmínky, za jakých lze co nejefektivněji převést tyto kovy do roztoku. Ve své práci student sleduje lithium, hořčík a hliník. Jako loužící činidlo byly zvoleny roztoky kyseliny sírové. Práce je dobře systematicky členěna, teoretická část je v dostatečném rozsahu. Prováděné experimenty jsou dostatečně a srozumitelně popsány. Dosažení výsledky jsou vhodně uváděny v přehledných grafech, které jsou srozumitelně komentovány. Závěry jsou formulovány stručně, jasně a výstižně. V průběhu práce bylo připraveno úctyhodné množství vzorků, které bylo potřeba analyzovat metodou AAS a zjistit obsah sledovaných prvků. Student si tuto metodu osvojil a veškerá měření prováděl sám. Bakalářské práce splňuje všechny požadavky na tento typ závěrečné práce, doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ptáček, Petr

Bakalářská práce, kterou v celkovém rozsahu 55 stran zpracoval student Martin Skalík, se zaměřuje na návrh a zkoušku hydrometalurgického postupu pro extrakci lithia, hořčíku a hliníku ze slídy. Jedná se o experimentálně poměrně rozsáhlou práci, která studuje vliv podmínek loužení a úpravy suroviny na účinnost navrženého hydrometalurgického procesu. I přes chyby a nepřesnosti, jako je například vzorec kryolitu v rovnici 34, špatně vyčíslená rovnice 35 atd., je bakalářská práce na velmi dobré úrovni, a to jak z hlediska splnění jejích cílů, tak zpracování, včetně diskuse dosažených výsledků. Z těchto důvodů ji doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139552