JONÁŠ, P. Demonstrační programy pro zpracování hudebních záznamů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Číž, Radim

Tématem zadané bakalářské práce byly demonstrační programy pro zpracování hudebních záznamů. Přiložené soubory obsahují celkem dvě aplikace vytvořené v prostředí MATLAB, které považuji za nedokončené a nevyhovující požadavkům zadání. První aplikace sice dokáže provést ekvalizaci, transpozici a dva jednoduché efekty s načteným zvukovým souborem, ale student zřejmě špatně pochopil požadavek zadání na „názornou demonstraci“ těchto úprav zvukového signálu. Na jediné konzultaci, která proběhla 24. února 2022 jsem studentovi vysvětlil, že vytvořené aplikace mají být využity jako výukové pomůcky, které usnadní pochopení principů výše zmíněných úprav zvukových signálů, takže aplikace mají zobrazovat i grafy, minimálně s časovými průběhy a kmitočtovými spektry zvukových signálů před a po jejich úpravě. To u této první aplikace splněno nebylo. Druhá aplikace měla umět rozpoznávat hudební nástroje podle zvuku jejich základního tónu. Dle zadání to mělo být provedeno porovnáním kmitočtových spekter nejméně sedmi vzorových databázových záznamů se spektrem záznamu zvuku neznámého hudebního nástroje. Studentem vytvořená aplikace však vypočítává jen vzájemnou korelační funkci prostých časových průběhů zvukových záznamů, a nikoliv jejich spekter. To však pro požadovaný účel této aplikace nedává žádný smysl, pokud neznámý záznam hudebního nástroje není jen zesílenou či zeslabenou kopií záznamu uloženého v databázi. Porovnávaný záznam dokonce musí mít stejný počet vzorků, jako záznamy uložené v databázi, jinak studentem vytvořená aplikace nefunguje. Také je implementováno porovnání jen s třemi databázovými záznamy (violoncello, činel, klarinet) a nikoliv se sedmi, jak bylo požadováno. Druhá aplikace tak vůbec nesplňuje požadavky zadání. Text bakalářské práce je uveden na celkem 42 stranách, přičemž 15 stran tvoří teoretická část a popis vlastního řešení student uvádí na 14 stranách. Některé kapitoly zařazené do teoretické části nemají žádný vztah k vlastnímu řešení (např. popis modulačních a dynamických efektů). Kapitola nazvaná „Seznam použitých zkratek a symbolů“ neobsahuje žádnou ze spousty zkratek, které student v textu použil. V textu se vyskytují pravopisné chyby, jako je například chybné skloňování v názvu 9. kapitoly. Pokud bych nebral ohled na to, že popisované řešení není správné, tak z hlediska prezentační úrovně a formálního zpracování hodnotím text bakalářské práce jako uspokojivý. Bohužel, výsledky své práce student se mnou vůbec nekonzultoval a ani mě o průběhu řešení nijak neinformoval. Mohu tak teprve až nyní konstatovat, že tato bakalářská práce nesplňuje požadavky zadání a proto ji navrhuji hodnotit jako nevyhovující a doporučuji vrátit ji studentovi ke kompletnímu přepracování.

Navrhovaná známka
F
Body
10

Posudek oponenta

Rajmic, Pavel

Pan Petr Jonáš zpracovával bakalářskou práci, která měla vyústit v několik ukázkových programů pro Matlab, určených pro výuku zpracování audiosignálů. Textová část je po všech stránkách na tak nízké úrovni, že si neumím představit, že student matlabovské programy vytvořil funkční a podle představ zadání. Student evidentně problematice nerozumí, špatně pracuje s literaturou, vyslovuje nesmyslné a zavádějící tvrzení, neumí pracovat s matematickým značením. Kromě triviálních funkcí student používá předpřipravené rutiny z Audio toolbox. Členění práce nepovažuji za dobré. Jazykových i typografických nedostatků se na každé stránce vyskytuje řada. Ve své poslední aplikaci student nesplnil zadání, neboť porovnává signály na základě jejich korelace v časové oblasti, zatím co úkolem bylo porovnávat spektra (to první nedává příliš smysl). Práci považuji za nevyhovující a doporučuji její kompletní přepracování.

Navrhovaná známka
F
Body
30

Otázky

eVSKP id 141284