PROKOP, Š. Inovace oscilátorů u mechanicko-elektrických klávesových nástrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Jirásek, Ondřej

Student měl inovovat oscilátory u mechanicko-elektrických klávesových nástrojů. Vytvořit celý nástrojový systém od excitátoru (kladívko či úderník), oscilátoru, přes snímače až po elektrický obvod. Měl změřit barvu oscilátorů u již etablovaných mechanicko-elektrických klávesových nástrojů, (např. Rhodes) a navrhnout požadovanou změnu ve zvuku: např. širší či ostřejší spektrum s větším či menším podílem harmonických a neharmonických složek apod. Měl vzít v potaz vibrační a rezonanční vlastnosti nových či inovovaných materiálů nebo i jejich tvar a objem. V programu simulujícím vibrace a průběh vln v různých materiálech (např. ANSYS) měl za úkol navrhnout a prozkoumat virtuální oscilátory, poté mechanické oscilátory vyrobit a změřit jejich barvu. Vyhodnotit, nakolik se mu predikce podařila. Student nasbíral dostatečné množství materiálu o nástrojích Rhodes Piano, prokázal, že se umí pracovat s programy SOLID WORKS a ANSYS, vymodelovat v nich nové kameny a tyčinky i predikovat jejich spektrum. Zajistil výrobu nových destiček i tyčinek z korozivzdorné a uhlíkové oceli. Sám sestrojil celý klávesový systém od podloží, ramene, úderníku a až po snímač s cívkou. Aktivně navrhl různé kovové podstavy pod oscilační set a různý profil rezonančních tyčinek. Inovovaný oscilační systém detailně proměřil včetně kombinací jednotlivých prvků (např. s různě tvrdým úderníkem, odlišnými místy úderu) a různé osy snímání i vzdáleností tyčinky od jádra cívky. Formálně je práce precizní. Napříště bych doporučoval práci zeštíhlit na menší počet stan.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Buzzi, Mario

Bakalářská práce se zabývá inovacemi oscilátorů mechanicko-elektrických klávesových nástrojů, především pak z perspektivy inovací frekvenčního spektra. Na základně originálních oscilátorů z nástroje Rhodes Mk 7 byly vytvořeny inovované virtuální modely těchto oscilátorů v programu SolidWorks, které následně prošly analýzou v programu Ansys. Následně byly tyto sestavy fyzicky vyrobeny a otestovány. Při výsledném vyhodnocení byla spektra signálů inovovaných sestav porovnána s originálním tónem a analyzova- nými daty. Práce se též věnuje v teoretické části základním metodám zpracování signálu a popisuje metody vyhodnocení zvukového vjemu pomocí psychologické akustiky. Odvedená práce je precizní a musím říct, že její koncept mne velmi příjemně překvapil. Vůbec výroba hudebních nástrojů je to poměrně komplikovaným a zasloužilým počinem. A pokud se týče samotného záměru výroby oscilátorů hudebního nástroje Rhodes, tak se zdařil. Porovnání spekter o tom ostatně vypovídají.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 141306