NĚMEC, P. Analýza impedančních vlastností kobylky u strunných nástrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Jirásek, Ondřej

Student měl vyrobit minimálně 3 testovací kobylky z různých dřev i substitučních materiálů, a to jak pro smyčcové, tak i drnkací strunné nástroje. Měl změřit akusticko-mechanické parametry kobylek, a to především akustický odpor, ale i hustotu, rychlost zvuku, akustickou konstantu ad. Dále měl analyzovat spektrum tónů závislé na impedančních vlastnostech kobylek a vzít v potaz fungování celého nástroje, tj. přenášení energie přes žebroví do rezonanční skříně. Student v práci prokázal širokou znalost problematiky hudebník nástrojů, zvolil správné typy měření a dobře popsal metodiku měření. Vyrobil 2 kobylky pro strunné nástroje a nad rámec 9 kobylek pro drnkací nástroj – kytaru. Změřil parametry kobylek i velmi detailně analyzoval spektra tónů. Nad rámec dokonce provedl změření a vyhodnocení směrového vyzařování nástrojů s vyměňovanými kobylkami. Práce má slušnou formální úroveň, je ale škoda, že student vždy nedoplnil graf přímo do textu k verbálně popisovaným výsledkům a vložil je až souhrnně na konec. V práci rovněž postrádám srovnávací tabulky spekter a číselné či grafické shrnutí souvislostí mezi mechanickými parametry a jakostí spekter. Takto výsledky zůstávají izolované jen u jednotlivých kobylek. Na str. 34 není popsáno, čeho se týká parametr T (s) a čtenář musí složitěji dedukovat, že rozměrů měřených dřevěných hranolů. Je rovněž škoda, že student dle zadání alespoň základně neprovedl simulaci vibračních a vodivých vlastností kobylek v modelovacím programu. Stačilo by měnit hustotu materiálů a rozměry kobylky a nacházet souvislost se spektrem.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Nop, Patrik

Student měl v bakalářské práci za úkol vyrobit několik materiálově odlišných kobylek pro smyčcové a drnkací strunné nástroje, určit jejich materiálové vlastnosti, související s vibro-akustikou, a následně změřit a zanalyzovat vliv materiálu kobylky (případně jejího tvaru a rozměrů) na kmitočtovou charakteristiku nástroje. Pomocí numerické simulace pak mělo dojít k prohloubení poznatků o vibro-akustickém chování materiálů s určeným tvarem, u anizotropních materiálů i orientací. V literárním přehledu jsou popsány fyzikálně mechanické vlastnosti, související s vibro-akustikou materiálů, se zaměřením na anizotropii dřeva. Dále pak funkce kobylky, směrová charakteristika a frekvenční spektrum – popsáno pro housle a kytary. V literárním přehledu chybí obecnější vhled do problematiky a vysvětlení některých pojmů. Metodika měření je uvedena jako podkapitola teoretického úvodu a je zpracována chaoticky a nepřehledně (prolínání metodiky a literárního přehledu, vracení se k metodice i ve výsledcích) a v některých částech i nekompletně – nezopakovatelně. Pro přehlednost byly obrázky přesunuty do příloh, ale ne všechny. Část nepodstatných obrázků zůstala v textu, zatímco pro podstatné a komentované obrázky a grafy je zapotřebí neustále přecházet do příloh. Na přehlednosti by práce získala spíše lepší strukturou, jednotným stylem psaní, ujednocenými názvy (příp. zkratkami) veličin a jejich jednotek. Autor práce často popisuje co se lze dočíst v následujících či předchozích kapitolách, když ale na tyto kapitoly dojde, je v nich mnohdy méně informací, než v jejich popisech. Autor dále velmi často pokládá čtenáři otázky (které by se snad hodily do hypotéz v úvodu práce), které ale posléze nezodpoví. Práce tak přináší více otázek, než odpovědí. Jednotlivé výsledky jsou podrobně okomentované z hlediska frekvenční a směrové charakteristiky, chybí ale přehledné porovnání a stanovení souvislostí s měřenými materiálovými vlastnostmi, diskuze a jasný závěr. Zadání je poměrně rozsáhlé a proto není divu, že bylo zpracováno pouze částečně (jen validace materiálového modelu pomocí experimentální analýzy by byla pro bakalářskou práci dostatečnou). Autor navíc práci rozšířil o směrovou charakteristiku. Práci by prospělo soustředit se pouze na kobylky jednoho typu strunných nástrojů (v tomto případě spíše drnkacích - kytar).

Navrhovaná známka
D
Body
62

Otázky

eVSKP id 141308