CMAJDÁLKA, O. Parní turbína pro biomasovou teplárnu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kracík, Petr

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem kondenzační parní turbíny pro biomasovou teplárnu s jedním regulovaným odběrem pro topný výměník a napájecí nádrž, dvěma neregulovaným odběry pro regenerační výměníky a odvodem zbytkového tepla ve vzduchem chlazeném kondenzátoru. Student postupoval při návrhu dílčích částí parní turbíny řádně podle doporučených metodik a provedl částečnou optimalizaci, a to včetně jednotlivých stupňů v přetlakové části lopatkování sousledně s bilancí navrženého tepelného schématu. Součástí je i návrh ložisek s vyrovnávacím pístem a ucpávkový systém. Výsledný návrh reflektuje mimo jiné bezrozměrné podobnostní součinitele v doporučených mezích s ohledem na dovolené pevnostní namáhání jednotlivých stupňů. Další optimalizací by však mohla být turbína zkrácena o cca 2 stupně v přetlakové části a také zvýšena její termodynamická účinnost. V závěru práce je provozní charakteristika navržené parní turbíny v závislosti na hmotnostním průtoku páry do turbíny, hmotnostním průtoku páry regulovaným odběrem pro topný výměník a výsledným výkonem na svorkách generátoru. Provozní charakteristika vychází z matematickofyzikálního modelu, který si student v rámci DP vytvořil pro návrh PT. V práci však není jeden z cílů DP, a to koncepční řez vybraného uzlu turbíny. Při zpracování práce student projevil zájem o danou problematiku, prokázal schopnost samostatného řešení zadaného úkolu a dokázal zhodnotit získané výsledky. Práce splnila zadání v celém rozsahu, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím známkou velmi dobře / B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Fiedler, Jan

DP se zabývala návrhem kondenzační parní turbíny s regulovaným teplárenským odběrem. Páru dodával kotel na dřevní štěpku. Práce má 118 stran a byla členěna do 8 kapitol. Bylo navrženo tepelné schéma a provedeny bilanční výpočty. Konstatuji, že hodnoty zvolené pro vzduchovou kondenzaci jsou nereálné (nedohřev a ohřátí vzduchu). Dále byl zpracován termodynamický návrh regulačního stupně a stupňové části parní turbíny v šesti kuželech s ohledem na vybraná pevnostní kritéria včetně kontroly namáhání lopatek. Detailní výpočet byl uveden v přehledných tabulkách. Postup výpočtu shledávám jako správný. Následoval návrh vyrovnávacího pístu a ložisek dle katalogu. Byla vytvořena provozní charakteristika pro letní a zimní režim provozu. Konstatuji, že nebyl splněn dílčí cíl DP č.4: "vytvořit řez vybraného uzlu turbíny". Vzhledem k tomuto faktu a několika dalším výpočtovým nepřesnostem musím hodnotit práci známkou C. Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 139067