HONZÍČEK, Š. Spalování směsi vodíku a zemního plynu ve spalovacích komorách kotlů a plynových turbín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Milčák, Pavel

Předložená diplomová práce je zaměřena na spalování směsi vodíku a zemního plynu ve spalovacích komorách kotlů a plynových turbín. Na rozsáhlou a velmi pěkně zpracovanou rešerši navazují bilanční výpočty pro směs zemního plynu a vodíku, jejichž výsledkem jsou podklady pro návrh palivové trysky a specifikace podmínek spalování paliva. Bilační výpočty rovněž specifikují rozsahy komponent potřebných pro realizaci zkušební směšovací trati. Student při zpracování práce prokázal rozsáhlé znalosti a rovněž velmi aktivní přístup při realizaci zkušební směšovací trati. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kracík, Petr

Předložená diplomová práce se zabývá aktuální problematikou (spolu) spalování vodíku v energetice. V úvodní části práce je poměrně obsáhlá rešerše o spalování paliv nejen z pohledu chemismu, technologiích, kde jsou plynná paliva (nejčastěji zemní plyn) využívána, tj. kotle a plynové turbíny, a na závěr je popsán i vodík včetně způsobů jeho výroby. Celkový dojem kazí drobné chyby či nepřesnosti. Například v rovnici 2.2. V následující časti je vytvořen obecný bilanční model pro spalování plynných paliv v prostředí EES, ze kterého vychází i dimenzování klíčových částí navrhované trysky. Postrádám však hlubší popis navržených trysek, včetně například provozních rozsahů apod. V rámci cílů DP mělo vzniknout technologické schéma směšovacího uzlu a spalovací komory pro směs H2 a ZP v různém poměru. Lze ocenit, že student P&ID nejen vytvořil, ale nad rámce DP se aktivně zapojil do praktické realizace technologického celku, na kterém provedl pilotní měření se ZP. Na základě pilotního měření v závěru práce student vytvořil v prostředí EES bilanční model pro uvedenou technologii a různé požadované koncentrace H2 se ZP. I přes uvedené drobné výhrady práce neobsahuje zásadní nedostatky, chyby a splnila zadání v celém rozsahu. Po formální, jazykové a pravopisné stránce je práce na odpovídající úrovni. Předloženou diplomovou práci pokládám za celkem zdařilou, doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně / A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139383