POLLACH, O. Návrh výměníku pro ohřev a vlhčení spalovacího vzduchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Předložená diplomová práce Bc. Ondřeje Pollacha obsahuje návrh úpravy spalovacího vzduchu a návrh výměníku pro malý domovní kotel. Velká část práce je zaměřena na vlhkost vzduchu a možnosti jejího zvyšování, dále se práce věnuje přípravným a bilančním výpočtům a následně návrhu ohříváku vzduchu. Výstupem práce je i výkres výměníku. Práce je na standardní úrovni, grafická a stylistická stránka práce je na dobré úrovni, překlepů a chyb je přiměřeně délce a typu práce. Student pracoval samostatně, využíval konzultace a závěry z konzultací dokázal vhodně implementovat při dalším postupu řešení. Cíle práce byly naplněny. Jako vedoucí diplomové práce práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Lisý, Martin

Předložená diplomová práce se zabývá možností zvýšení účinnosti menších kotlů formou využití kondenzace spalin a zvýšení tohoto efektu díky zvýšení vlhkosti spalin. Jako způsob zvýšení vlhkosti spalin je zde vybrána varianta ohřevu a zavlhčení spalovacího vzduchu. Práce má 5 základních cílů a částí. Všechny cíle jsou v práci naplněny. Základní rešerše je velmi stručná a spíše obecného charakteru. Následujíc bilanční výpočty vlhčení vzduchu a bilanční výpočty kotle. Poslední část tvoří externí výměník spalin. Celkově je práce na odpovídající úrovni, bez zásadních chyb a nedostatků. Z praktického hlediska případné realizace zde není řešeno napojení výměníku na kotel při využívání horkých spalin a případné dopady na emisní parametry kotle. Z formální a grafické stránky je práce na dobré úrovni, bez větších nedostatků. Student prokázal schopnost samostatné, odborné práce, po získání dalších zkušeností může být dobrým odborníkem pro energetickou praxi. Práce splnila zadání a veškeré zákonné požadavky, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139425