VALENTOVÁ, H. Návrh výměníku pro regeneraci tepla z odpadního vzduchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Cílem předložené diplomové práce byl návrh a porovnání dvou kompaktních výměníků pro vzduchotechniku sportovní haly. Studentka Bc. Helena Valentová se v práci postupně věnovala popisu a požadavkům na vzduchotechnické systémy, dále provedla popis a návrh regeneračního a rekuperačního výměníku. V závěru je provedeno vzájemné srovnání a diskuze. Práce je velmi poctivě vypracována, postup je přiměřený návrhům obdobných výměníků, v některých detailech výpočtu jde práce nad rámec standardního návrhu. Studentka pracovala samostatně, často velmi precizně dohledávala a řešila detaily přestupu tepla. Pracovala s celou řadou literatury (standardně se pro návrh výměníku používá pouze několik zdrojů). Grafická a stylistická stránka je na dobré úrovni, překlepů a chyb je přiměřeně délce a typu práce. Studentka využívala časté konzultace a závěry z konzultací dokázala vhodně implementovat při dalším postupu řešení. Cíle práce byly naplněny. Jako vedoucí diplomové práce práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Toman, Filip

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem výměníku pro regeneraci tepla z odpadního vzduchu. Autorka se v rešeršní části práce zabývá systémy používanými ve vzduchotechnice a popisem problematiky využívání tepla ze vzduchu při větrání. Druhá část práce, je věnována tepelně hydraulickému návrhu regeneračního výměníku a návrhu rekuperačního výměníku. Práce formálně splňuje požadavky kladené na diplomovou práci, ale musím zmínit nedostatky v podobě krátkých odstavců ve formě jedné věty a formátování některých dlouhých rovnic. Také kvalita některých obrázku je diskutabilní. I přes výše uvedené, se jedná o velmi kvalitní práci, za kterou je vidět mnoho hodin práce a studia. Práce splňuje vytyčené cíle, a proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm Výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139579