ČERNÁK, M. Topologická optimalizace s využitím mikro-prutových struktur [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Vaverka, Ondřej

Autor diplomové práce navazuje na svou bakalářskou práci, v které se zabýval topologickou optimalizací s využitím mikro-prutových struktur a objevil při ní několik omezení a problémů, které jsou spojeny s komerčně dostupnými řešeními. Většinu těchto omezení se rozhodl vyřešit v rámci své diplomové práce a utvořit tak pracovní postup, který by umožňoval efektivní a relativně přímočarou tvorbu optimalizovaných geometrií. Jako demonstrační úloha byla vybrána konzola z leteckého průmyslu, která je de facto staticky namáhána a při jejím provozu se neuvažuje únava. Práce začíná důkladnou rešerší, která se stala podkladem pro vyřešení několika kritických míst. Student prokázal velmi dobrou orientaci v tématu a byl schopný řešit problémy i na úrovni matematických formulací optimalizačních problémů. Během jeho práce se mu podařilo vyřešit (i) problém se vstupními daty, která odvodil z experimentálních měření, (ii) problém s hardwarově náročnou prací se strukturovaným materiálem, kdy použil software nTopology s implicitní reprezentací geometrie, (iii) komplikace s přenosem dat mezi jednotlivými softwary, kdy data upravoval pomocí speciálních skriptů v prostředí Python, a na závěr (iv) velký problém s pevnostní kontrolou výsledné geometrie, pro kterou použil globální homogenizační přístup s detailní analýzou kritických míst pomocí submodelingu. Všechna výše zmíněná řešení navrhl student sám a při celé práci byl velice samostatný. Demonstrační díl se podařilo úspěšně vyrobit a bude nad rámec diplomové práce fyzicky otestován a porovnán s analýzami pomocí metody konečných prvků. Objem odvedené práce je nadprůměrný, výsledky mají velkou přidanou hodnotu a počítá se s jejich publikací v impaktovaném časopise. Všech cílů bylo dosaženo a doporučuji práci k obhajobě s hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Maňas, Pavel

Předloženou diplomovou práci jsem si se zájmem přečetl a konstatuji, že cíle práce stanovené v zadání student beze zbytku splnil. Ve vlastní práci student píše i o vytvoření metodiky pro optimalizaci mikroprutových struktur, zde konstatuji, že v práci je popsána, ale nemá charakter ucelené části textu nebo kapitoly, což je trochu škoda, významně by to zvýšilo praktický přínos práce a originální přínos studenta. Práce je přehledná a logicky uspořádaná. V závěrečné části postrádám jednoduché grafické schéma, vystihující podstatu vytvořené metodiky optimalizace mikroprutových struktur, předpokládám, že bude uvedeno při obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140232