HUF, M. Energetické zisky agrofotovoltaiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Pospíšil, Jiří

Student zpracoval téma, které je vysoce aktuální až nadčasové. Tomu odpovídá významná rešeršní část. Student ji zpracoval zcela samostatně a zdařile. Vytvořený přehled představuje na vypisujícím pracovišti první práci věnovanou tomuto tématu. V další části tvorby student navrhl a vyrobil model fotovoltaického systému pro demonstraci funkce. Dále se věnoval návrhu a realizaci snímačů a řídícího členu pro automatizované řízení polohy fotovoltaických panelů. Demonstrace funkce byla zdárně realizována. V posední části je uveden návrh agrofotovoltaického systému pro podmínky jižní Moravy. Student pracoval vysoce samostatně a zpracoval zdařilou formou zadané téma. Student prokázal schopnost pracovat s literaturou, samostatně řešit stanované zadání a v praktické části navrhnout a vyrobit funkční demonstrační zařízení. Student úspěšně aplikoval poznatky získané v průběhu studia a splnil cíle stanovené v zadáním. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kudela, Libor

Předložená diplomová práce se zabývá synergií fotovoltaiky a zemědělství. Práce je logicky uspořádána a je velmi čtivá. Pro člověka seznamujícího se s pojmem agrofotovoltaiky představuje velmi dobré uvedení do problematiky. Rešerše je provedena v rozumném rozsahu a poskytuje dobrý přehled stávajících technologií a konkrétních realizací. Student také vytvořil model agrofotovoltaické instalace na ,kterém byl testován řídící algoritmus. Algoritmus je poměrně jednoduchý a tudíž lze u konkrétní implementace nalézt určité nedostatky. Například při nastavení úhlu pro potřebu rostlin zastaví systém řídící smyčku na 10 min a tím dočasně zamezí ochraně před nepříznivými vlivy případě nutnosti (funkce delay). I přesto velmi oceňuji praktickou část práce a to, že student algoritmus naprogramoval sám. Práce dále obsahuje porovnání několika technických návrhů pro implementaci argofotovoltaické instalace na území ČR a také jejich ekonomické zhodnocení. Práce splnila zadané cíle a proto ji doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140382