VARHANÍKOVÁ, A. Návrh a optimalizace LED reflektoru pro potkávací funkci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Novotný, Jan

Téma diplomové práce je zaměřeno na návrh a optimalizaci potkávacího LED reflektoru. Práce s celkovým počtem 92 stran je rozdělena rovnoměrně na část teoretickou a experimentální. Následuje závěr. Teoretická část po úvodu do automobilových světel popisuje základní charakteristiky světla, typy zdrojů, používané optické systémy, požadavky na jejich funkci a v neposlední řadě technologii výroby. Popsána jsou všechna důležitá témata. Výklad je srozumitelný, dobře strukturovaný, přehledný a na poměry diplomové práce velmi obsáhlý. Místy popis odbíhá či jde příliš hluboko. Klíčová témata tak mohou poněkud zapadnout. Celkově je však míra detailu vyrovnaná. Gramatické chyby jsem nezaznamenal, chyby v interpunkci ojediněle. Text se dobře čte. Citace jsou využívány správně a v dostatečném množství, ostatní formální náležitosti jsou také v pořádku. Experimentální část je uvedena souhrnem provedených prací. Následující kapitola popisuje velmi detailně, téměř v podobě návodu, proces optimalizace v programu LDS Studio. Obě tyto kapitoly mohly být spíše součástí teoretických částí, ovšem vzhledem k dobré přehlednosti textu toto určitě není nedostatkem. Jádro experimentální části tak začíná až kapitolou 2.5. Cíl v podobě návrhu a optimalizace světlometu je zde omezen na optimalizace již existujícího světlometu, jehož nedostatky byly identifikovány již dříve během sériové výroby. Tento odklon je pochopitelný, je daný možnostmi a potřebami firmy ZKW s.r.o, ve spolupráci s níž byla práce řešena. Proces optimalizace, jednotlivé kroky, volba parametrů a jejich dopad, včetně diskuze výsledků, je popsán opět velmi detailně. Postup je logický a z hlediska rozsahu i dostatečný. Výsledkem procesu je světlomet s objektivně vylepšenými světelnými parametry, přičemž byly zároveň respektovány všechny další základní požadavky na světlomet – rozměrové, legislativní aj. Klíčové cíle práce byly tímto naplněny. Autorka během tvorby prokázala, alespoň co já mohu posoudit, vysokou míru samostatnosti. Dokázala se zorientovat v tématu a srozumitelně reprezentovat použité postupy a dosažené výsledky. Vyzdvihl bych zejména obsáhlost a úplnost textového popisu, který nijak neztrácí na srozumitelnosti a přehlednosti. Práci hodnotím klasifikačním stupněm A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kapusta, Martin

Cieľom diplomovej práce bolo popísanie technológií a postupov používaných pri návrhu a výrobe svetlometov. Experimentálna časť je zameraná na optimalizáciu stretávacej funkcie a návrh optických plôch na základe získaných poznatkov. V teoretickej časti sa autorka práce zameriava na popis osvetlenia vozidla. V práci sú popísané jednotlivé svetelné funkcie vozidla, najčastejšie používane zdroje svetla, ich porovnanie a typy optických systémov. Ďalej je vysvetlená technológia výroby reflektorov a s tým spojené použitie materiálov a popis procesu výroby s porovnaním výhod a nevýhod termoplastov a reaktoplastov. V práci je zahrnutý aj prehľad základných fotometrických veličín používaných v automobilovom priemysle. Uvedené sú legálne požiadavky na svetelný výstup potrebné pre získanie homologačného certifikátu. V experimentálnej časti boli analyzované reflektory pre stretávaciu funkciu z projektu v sériovej výrobe. Autorka taktiež zvládla prácu s programom LDS Studio, ktorého funkcionality popísala na začiatku experimentálnej časti s vysvetlením jednotlivých parametrov, ktoré sa modifikujú pri samotnom návrhu reflektorových plôch. Získané vedomosti použila pri implementácií zmien potrebných na optimalizáciu reflektoru. Na základe analýzy bola navrhnutá zmena typu LED zdrojov a zmenšenie počtu čipov. Pre zvýšenie robustnosti reflektorového systému boli zvýšené fokálne vzdialenosti pre komoru asymetrie aj predpolia. Taktiež bol zredukovaný počet vertikálnych faziet, čím sa eliminovalo množstvo prechodov, ktoré v sériovej výrobe spôsobujú problémy s nechcenými odrazmi svetla. Počet faziet potrebných na tvorbu „kinku“ výrazne prispieva k stabilite navrhnutého riešenia. Homogenita stretávacej funkcie pri optimalizovanom reflektore je porovnateľná. Pozitívne vnímam zvýšenie intenzity v meracom bode 75R pri znížení intenzity v Zóne III. Prínosom pre vodiča vozidla by bolo aj zvýšenie intenzity v Zóne IV, ktorá sa nachádza priamo v zornom poli. Práca je členená logicky a jednotlivé časti na seba nadväzujú. Text je zrozumiteľný, štylisticky na vysokej úrovni. Na základe navrhnutých možností optimalizácie boli vytvorené reflektory stretávacej funkcie, ktoré spĺňajú požiadavky na homogenitu a legalitu. Týmto považujem ciele práce za splnené. Prácu ODPORÚČAM k obhajobe a hodnotím kvalifikačným stupňom A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140589